Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Contributii la fondurile de pensii facultative - ce prevede legea?

17 /Oct2023
Contributii la fondurile de pensii facultative - ce prevede legea?
Tags: contributii la fondurile de pensii facultativelegea nr. 204/2006venituri impozabile si neimpozabile 2023

Conform prevederilor Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, aderarea la un fond de pensii facultative este o optiune individuala a salariatului.

Contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar. 

Conform art.76 alin. (5) din Legea 204/2006, angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.

Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2023! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii!
Beneficiati de explicatii clare si profesioniste oferite de specialistul Rodica Mantescu, detalii AICI >>> 

Contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana, nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, cu respectarea plafonului lunar de 33% din salariul de baza brut al salariatului. 

Doar contributiile de pensii facultative suportate de angajator intra in plafonul de 33% din salariul de baza brut al salariatului, nu si contributiile de pensii facultative suportate de salariat. 

Primele de asigurarea voluntara de sanatate si abonamentele de servicii medicale

Conform art. 351 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, angajatorii, persoane fizice sau juridice, pot sa incheie contracte de asigurare voluntara de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale ale acestora, in scopul atragerii si stabilizarii personalului angajat.

Primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana, nu sunt venituri impozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale, cu respectarea plafonului lunar de 33% din salariul de baza brut al salariatului. 

Reguli privind aplicarea scutirii de impozit pe venit si contributii sociale pentru primele de asigurare voluntara de sanatate suportate de angajator...continuarea in Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2023 >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Contributii la fondurile de pensii facultative - ce prevede legea?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".