Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Costul fortei de munca a crescut cu 15%, in trimestrul II din 2018

03 /Sep2018
Tags: costul fortei de muncacrestere cost orar forta de muncacost forta de munca 2018

In trimestrul II din 2018 costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare a inregistrat o rata de crestere de 9,3% fata de trimestrul I si de 15,6% fata de acelasi trimestru din 2017.

Fata de trimestrul I 2018, costul orar al fortei de munca a crescut in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (20,47%), in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (19,63%) si in intermedieri financiare si asigurari (19,09%), conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS), citate de Mediafax.

In ce domenii au existat cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca? In constructii (2,35%) si in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (3,14%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 21,19%, in invatamant cu 13,55% si in administratie publica cu 5,82%.

In trimestrul II 2018, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 9,35%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 9,66%.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca a crescut in toate activitatile economice. Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in informatii si comunicatii (19,11%), in tranzactii imobiliare (18,32%) si in constructii (17,98%), mai precizeaza INS.

Sectoarele economice cu cele mai mici cresteri au fost industria extractiva (6,32%), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (10,49%), activitati de spectacole, culturale si recreative (10,52%) si industria prelucratoare (10,53%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in sanatate si asistenta sociala cu 33,15%, in invatamant cu 21,76% si in administratie publica cu 19,51%.

Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

Conform prevederilor legislatiei nationale in vigoare (OUG nr.79/2017 cu modificarile si completarile ulterioare), contributiile de asigurari sociale, respectiv cele de asigurari sociale de sanatate care cadeau in sarcina angajatorului au fost transferate in sarcina salariatului si, incepand cu luna ianuarie 2018, sunt suportate in totalitate de salariat, fiind reflectate in cuantumul brut al castigului salarial nominal (cheltuielile directe cu forta de munca). In consecinta, componentele privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca, respectiv cheltuielile indirecte (non-salariale) ale indicelui trimestrial al costului orar al fortei de munca produse si diseminate incepand cu trimestrul I 2018 nu mai sunt comparabile cu seriile de date anterioare anului 2018.

Aceste prevederi legale nu influenteaza comparabilitatea datelor pentru seriile de date aferente indicilor trimestriali ai costului total cu forta de munca, concluzioneaza INS.


Sursa: Institutul National de Statistica (INS)

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Costul fortei de munca a crescut cu 15%, in trimestrul II din 2018":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".