Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

PFA si salariat. Cand NU e obligat la plata contributiilor sociale?

31 /Mai2021
PFA si salariat. Cand NU e obligat la plata contributiilor sociale?
Tags: pfa cumul venituripfa si salariatplata contributii socialepfa cas si cassvenituri activitati independente

"Daca o persoana fizica este salariat si are in acelasi timp si un PFA pe care desfasoara activitate - aici el tine evidenta in sistem real - daca va realiza Venit net ( venit - cheltuieli ) mai mare decat 12 salarii minine ( 12*2300 = 27600 ) este obligatoriu sa plateasca CAS si CASS chair daca e salariat?"

Raspunsul specialistului:

Conform art. 150 din Codul fiscal:

Exceptii specifice privind veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1):

(1) Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1).


(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b1).

La lit. b) si b^1 sunt mentionate:

b) venituri din activitaţi independente, definite conform art. 67, cu exceptia celor din vanzarea energiei electrice de catre prosumatorii, persoane fizice, altele decat cele organizate conform Ordonantei de urgenţa a Guvernului nr. 44/2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrica cu care respectivii prosumatori au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, daca centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le detin au puterea electrica instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum.

b1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu excepţia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);

Astfel cum se poate observa veniturile din activitati independente sunt scutite de la plata CAS doar daca PFA realizeaza venituri din pensii nu si daca realizeaza venituri din salarii.

Doar veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt scutite de la plata CAS daca persoana realizeaza venituri din salarii.
De asemenea, in privinta contributiei la sistemul de sanatate nu exista exceptii pentru PFA pentru realizarea veniturilor din salarii.

In consecinta, daca PFA realizeaza venituri din activitati independente atingand pragul de 12 salarii de baza minime brute pe tara datoreaza CAS si CASS chiar daca cumuleaza veniturile din activitati independente cu veniturile din salarii.

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "PFA si salariat. Cand NU e obligat la plata contributiilor sociale?":
Rating:

Nota: 3.99 din 5 din 36 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".