Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Plata eronata a salariului. Cum recupereaza angajatorul suma platita?

03 /Sep2021
Plata eronata a salariului. Cum recupereaza angajatorul suma platita?
Tags: plata salariu din eroarerecuperare salariuplata eronata salariu

O societate a platit, din eroare, timp de doua luni consecutive, un salariu mai mare unui angajat decat cel stabilit prin contract. Cum se pot recupera sumele platite necuvenit? Se face acord de plata cu angajatul?


Raspunsul specialistului:

Conform art. 256 alin. (1) din Codul muncii, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Astfel, angajatorul a efectuat in situatia expusa o plata nedatorata. Obligatia de restituire poate fi indeplinita de bunavoie de catre salariat prin predarea sumelor de bani nedatorate la casieria unitatii/virarea in cont. In cazul in care obligatia de restituire nu este indeplinita de bunavoie, consideram ca angajatorul poate retine sumele acordate salariatului in mod necuvenit, in baza unei hotarari judecatoresti. Aceasta, intrucat, retinerea constituie o modalitate de executare silita, executare ce poate fi realizata numai in baza unui titlu executoriu iar art. 169 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.

Referitor la obligatia de restituire a salariatului, Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 274/2011 publicata in Monitorul Oficial nr. 355/23.05.2011, examinandexceptia de neconstitutionalitate a art. 272 alin. (1) din Codul muncii, (actualul articol 256 alin. (1)) a stabilit ca in cazul in care intre salariat si angajator nu exista un acord cu privire la restituirea sumelor nedatorate, obligatia de restituire nu va putea fi stabilita decat pe cale judecatoreasca, la instanta competenta sa solutioneze conflictul de drepturi respectiv, potrivit dispozitiilor art. 281 si urmatoarele din Legea 53/2003 - Codul muncii .

Astfel, conform dispozitiilor legale, fie salariatul restituie suma de buna voie, fie angajatorul se adreseaza instantei de judecata.

Daca salariatul este de acord cu restituirea si considera ca este o modalitate mai facila de a restitui prin retinerea facuta de angajator, ar fi necesar sa formuleze o cerere in care sa mentioneze ca a primit o suma nedatorata si va indica cuantumul sumei. De asemenea, va mai mentiona salariatul in cerere ca doreste sa o restituie prin retinere de angajator din drepturile salariale astfel incat sa nu mai fie nevoie sa efectueze el plata.


 

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Plata eronata a salariului. Cum recupereaza angajatorul suma platita?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".