Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Procedura completare si transmitere registru electronic zilieri. Sfatul specialistului

22 /Iun2021
Procedura completare si transmitere registru electronic zilieri. Sfatul specialistului
Tags: procedura completare registru electronic zilieritransmitere registru electronic zilieri

“Care e procedura exacta de completare a registrului electronic pentru zilieri, in domeniul agricultura? Trebuie incarcat in registrul zilnic si facuta transmiterea lunar? In aplicatia web nu se pastreaza arhiva de pe o zi pe alta. Cum se poate dovedi lucrul cu zilieri in agricultura, daca se transmite lunar, avand in vedere ca in aplicatie nu sunt defalcate cele doua situatii: transmitere zilnica si lunara?”


Raspunsul specialistului:


Potrivit art. 1 alin.(1) lit.c) din Legea nr.52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, registrul electronic de evidenta a zilierilor, denumit in continuare Registru este acel registru cu regim special, intocmit de catre beneficiar sau un imputernicit al acestuia pentru a tine evidenta zilnica a zilierilor.

Totodata, conform art. 5 alin.(1) lit.c) din legea mentionata, Beneficiarul sau imputernicit al acestuia are dreptul sa transmita Registrul electronic de evidenta a zilierilor inspectoratului teritorial de munca, zilnic, inainte de inceperea activitatii de catre fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu beneficiarul sau un imputernicit al acestuia;

In cuprinsul art. 8 alin.(2) din lege, se stabileste ca pentru zilierii care presteaza activitati in domeniile agricol Registrul electronic de evidenta a zilierilor se intocmeste lunar.

Odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ministrului muncii si protectiei sociale nr. 1.140/2020, incepand cu data de 25 iulie 2020, beneficiarii au obligatia sa tina evidenta zilierilor in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.

Cu privire la termenele pentru transmiterea Registrului, art. 10 din anexa la Ordinul 1140/2020, se precizeaza ca termenele de completare si transmitere a Registrului, cu datele prevazute la art. 7 alin. (3), sunt stabilite dupa cum urmeaza:

a) zilnic, inainte de inceperea activitatii fiecarei persoane care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu Beneficiarul;

b) lunar, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) si art. 13^11 din Legea nr. 52/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Prin urmare, in opinia noastra, in conditiile in care intocmirea registrului trebuie realizata lunar, tot lunar incumba si obligatia transmiterii acestuia, conform prevederilor legale sus-mentionate.

In plus, potrivit art. 6 din anexa la ordinul mentionat, Registrul se completeaza de catre Beneficiar sau de catre una sau mai multe persoane imputernicite cu ajutorul aplicatiei informatice pentru dispozitive mobile „Inspectia Muncii“, in conformitate cu instructiunile de utilizare obtinute de pe pagina de internet a inspectiei Muncii, AICI.

Detalii privind modul de completare se regasesc si in cuprinsul Manualului de utilizare accesibil AICI

Se fac urmatoarele precizari Operare si transmitere Registru curent

Inregistrarile din Registrul curent pot avea urmatoarele stari, in functie de operatiile pe care le realizati pe acestea:

1.    Stare ciorna - ati adaugat un zilier in registrul curent Operatii posibile:
a.    Vizualizare date personale zilier
b.    Editare informatii zilier
c.    Stergere zilier din registrul curent
d.    Selectare zilier
 


2. Stare complet-gata de trimis - ati selectat unul sau mai multi zilieri din lista afisata in registrul curent, care considerati ca sunt pregatiti pentru transmitere

Operatii posibile:

a. Deselectare zilieri deja marcati –puteti selecta/deselecta mai multe inregistrari. La realizarea fiecarei operatii, se va schimba culoarea inregistrarii respective

b. Editare informatii zilier – optiune activa pentru fiecare inregistrare in  parte

c. Stergere zilier din registrul curent – optiune activa pentru fiecare inregistrare in parte

d. Transmitere zilieri selectati - optiune activa daca selectati cel putin o inregistrare. Puteti selecta, de asemenea, toate inregistrarile din registrul curent, pentru a realiza o singura transmitere.
 
3. Stare transmis – inregistrarea a fost receptionata de catre sistem.

*Pentru fiecare inregistrare transmisa cu succes, veti vedea afisat un Cod unic de confirmare transmitere.
Operatii posibile:

a. Vizualizare date personale zilier

b. Radiere zilier transmis – puteti radia intrari din transmiterea curenta fara constrangerea adaugarii unei alte intrari (asa cum se intampla in cazul radierilor operate in registre din istoric)

4. Stare eroare – inregistrarea nu a putut fi receptionata de catre sistem (problema de acces la reteaua mobila, alte probleme)

Operatii posibile:

a. Vizualizare date personale zilier
b. Retransmitere zilieri selectati returnati cu status eroare

NOTA:
La schimbarea datei calendaristice, aplicatia va realiza, in mod automat, trimiterea registrului curent in Istoric registru.
 

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulmuncii.ro

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Procedura completare si transmitere registru electronic zilieri. Sfatul specialistului":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".