Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Programator angajat al unui PFA. Scutirea de impozit pe venit si completarea dosarului

12 /Ian2022
Programator angajat al unui PFA. Scutirea de impozit pe venit si completarea dosarului
Tags: programator scutire impozitprogramator pfascutire impozit pfa

"Aduc in atentia dvs urmatoarea situatie pentru care am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns: Un PFA (persoana fizica autorizata) cu cod CAEN principal 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei, are un salariat ce ocupa functia de programator si care detine diploma de studii universitare.

De asemenea, precizez faptul ca firma indeplineste si celelalte conditii pentru ca salariatul sa poata beneficia de scutirea de impozit (organigrama, cifra de afaceri din care reiese activitatea de creatie programe pentru calculator, etc.). In cazul prezentat mai sus, salariatul poate fi scutit de plata impozitului pe salariu avand in vedere ca are contract de munca inregistrat pe un PFA sau acest beneficiu se aplica doar in cazul SRL-urilor? Cu ce poate fi inlocuit actul contitutiv al unui SRL in cazul PFA-urilor pentru completarea dosarului pentru scutirea de impozit?"


Raspunsul specialistilor: 

Art. 1 din  Ordinul 1168/2017 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator prevede astfel:

(1) Angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: (.......).

Conform art. 60 din Codul muncii:

Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:

2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului comunicatiilor si societatii informationale, al ministrului muncii si justitiei sociale, al ministrului educatiei nationale si al ministrului finantelor publice;

Astfel, conform prevederilor legale citate, beneficiul scutirii de impozit apartine persoanei fizice care are calitatea de salariat al unui operator economic.

In categoria operatorilor economici consideram ca se incadreaza profesionistii din care fac parte si persoanele fizice autorizate.
Actul constitutiv poate fi inlocuit cu certificatul constatator din care rezulta codurile CAEN autorizate.
 

Un raspuns valabil la data de 11.01.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Programator angajat al unui PFA. Scutirea de impozit pe venit si completarea dosarului":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".