Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariile angajatilor bugetari ar putea fi PLAFONATE la nivelul salariului de baza al presedintelui tarii!

27 /Apr2023
Salariile angajatilor bugetari ar putea fi PLAFONATE la nivelul salariului de baza al presedintelui tarii!
Tags: salariile angajatilor bugetariplafonare salarii angajati bugetari

Vesti mai putin bune pentru unii dintre angajatii bugetari, in contextul in care castigurile salariale ale acestora ar putea fi plafonate in curand la nivelul salariului de baza al presedintelui tarii, avand in vedere un nou proiect de lege depus recent la Senat pentru dezbatere.

In momentul de fata, indemnizatia lunara a presedintelui, valabila la 31 martie 2023, este in valoare de 24.960 de lei, conform Administratiei Prezidentiale.

Proiectul de lege realizat si depus la Senat pentru dezbatere de catre o serie de deputati USR sublineaza faptul ca in acest mod se vor reduce cheltuielile bugetare. In expunerea de motive a proiectului aflat in dezbatere se poate vedea ca:

"In prezent numeroase institutii ale statului profita de diverse portite sau ambiguitati din lege pentru a-si creste nejustificat salariile. Lucrul acesta se intampla de ani de zile si ajunge sa duca salariile la nivele astronomice in unele institutii ale statului, iar totodata multe functii sunt salarizate din fonduri publice la nivele chiar si peste alte tari din LFE.


1.Descrierea situatiei actuale

De exemplu, castigurile salariale la ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara, ajung la 15.000 de euro net pe luna. Salarii astronomice sunt si la ANRE, de 12.000 de euro pe luna...(...) Practic, pentru un roman care munceste pe salariul minim de 3.000 lei/luna este nevoie sa munceasca timp de 43 de luni pentru a ajunge la venitul lunar al acestei persoane din administratia publica. Apoi acest salariu minim ii este taxat cu cele mai mari taxe pe salariile mici din Europa pentru a finanta salariile de zeci de ori mai mari din sistemul public."


Daca proiectul va merge mai departe si va intra in vigoare, va avea urmatorul text de lege, conform formei initiatorului:

" Alt. 1. - Dispozitiile prezentei legi se aplica:

personalului din autoritati si institutii publice, respectiv Parlamentul, Administratia Prezidentiala, autoritatea judecatoreasca, Guvernul, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, unitatile teritoriale, autoritati ale administratiei publice locale, alte autoritati publice, autoritati administrative autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale;
personalului din autoritati si institutii publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale;
personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii;
persoanelor care sunt conducatori ai unor institutii publice in temeiul unui contract, altul decat contractul individual de munca;
persoanelor care ocupa functii de demnitate publica;...citeste continuarea pe legislatiamuncii.ro >
>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariile angajatilor bugetari ar putea fi PLAFONATE la nivelul salariului de baza al presedintelui tarii!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".