Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariile nete au inregistrat SCADERI in majoritatea sectoarelor, in primele trei luni ale anului 2023

03 /Apr2023
Salariile nete au inregistrat SCADERI in majoritatea sectoarelor, in primele trei luni ale anului 2023
Tags: salarii in scadere 2023salarii nete 2023

Vesti mai putin bune in ceea ce ii priveste pe angajati, avand in vedere ca salariile nete pentru joburile disponibile pe platforma de recrutare BestJobs au inregistrat scaderi in majoritatea sectoarelor, in primele trei luni ale anului 2023.

Astfel, diferentele se resimt cel mai mult in Inginerie, unde salariile au scazut cu 11%, in IT/ Telecom, cu -5,5% si in HoReCa, cu -8%, in timp ce ofertele din Constructii au crescut cu 8,1%, iar in Vanzari cu 5,1%.

Anul 2023 a inceput cu un castig mediu net in ianuarie de 4.254 lei, mai mic cu 3,3% decat in decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica. Cele mai mari valori salariale au fost inregistrate in IT, chiar daca nivelul mediu al salariilor din acest domeniu a scazut, iar cele mai mici in industria HoReCa.

Potrivit Agerpres:

"Privind in ansamblu, industria HoReCa da cele mai puternice semnale de revenire din 2019 pana in prezent. Chiar daca salariile nu inregistreaza cresteri deocamdata, numarul total de joburi a crescut cu peste 50% in primele trei luni din 2023, comparativ cu ultimul trimestru din 2022. La polul opus, volumul de oferte de angajare pentru specialistii IT a scazut usor in acest an, lucru care nu e surprinzator daca ne uitam la peisajul IT global. Acest lucru nu inseamna totusi ca nevoia de specialisti scade, deficitul din IT fiind in continuare cel mai mare in Romania, dar este o perioada in care angajarile din acest domeniu decelereaza putin, pana cand piata se stabilizeaza", spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.

Salariul ramane criteriul central in selectia jobului, iar anunturile care afiseaza oferta salariala atrag in continuare mai multe aplicari decat cele care il tin confidential. In plus, peste 30% din totalul aplicarilor merg catre ofertele transparente, iar numarul acestora este in crestere.

In Constructii si Instalatii, salariile arhitectilor au crescut cu 26,4%, ale tehnicienilor in ingineria mecanica, cu 6,7%, in timp ce ale electricienilor, au scazut cu 6,3%. In Inginerie, cele mai mari cresteri au fost pentru Inginerii chimisti (30%), Inginerii de productie (26%), dar si pentru Mecanicii si reparatorii auto (16%).

Scaderi s-au inregistrat pentru Inginerii electrici (9,4%), Designeri multimedia (6%) si Inginerii de mediu (5%). In zona Financiar/ Contabilitate, au crescut salariile pentru Contabili (7%), Consilieri financiari si de investitii (11%), Responsabilii cu procesarea salariilor (17%). Rolurile care primesc oferte mai mici sunt cele de Broker (22%) si Recuperatorii de creante (15,5%);

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariile nete au inregistrat SCADERI in majoritatea sectoarelor, in primele trei luni ale anului 2023":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".