Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Servicii de terapie psihologica versus servicii medicale. Care va fi tratamentul fiscal?

09 /Mai2023
Servicii de terapie psihologica versus servicii medicale. Care va fi tratamentul fiscal?
Tags: servicii de terapie psihologicaservicii medicale terapie psihologicacontributii sociale terapie psihologica

"Un angajat cu salariul de 12.000 lei net are abonamet medical de 150 lei lunar care intra in 33% si cei 400 eur anual. Societatea ofera si abonament la psiholog, sedinta este de 400 lei, iar angajatul a beneficiat in luna aprilie de 4 sedinte adica 1600 lei.

In aceasta luna a avut 1750 lei beneficii de sanatate. Anul acesta a insumat la sanatate 150 *3=450 lei (ianuarie-martie). Total ian-aprilie 2200 lei. Intrebare: 

1.Societatea ofera aceste sedinte la psiholog in urma evaluarii anuale, acestea trebuie sa intre in cei 400 eur pe sanatate? Sau pot fi trecute direct pe cheltuiala deoarece sunt o necesitate si sunt trecute in ROI. 2. Daca aceste sedinte la psiholog intra in cei 400 eur practic eu din luna aprilie platesc contributii integrale aprilie-decembrie 2023?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 347 lit. h) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

h) servicii medicale furnizate sub forma de abonament - servicii medicale preplatite, pe care furnizorii le acorda în mod direct abonatilor, si nu prin intermediul asiguratorilor, cu respectarea legislatiei în vigoare pentru autorizarea, înfiintarea si functionarea furnizorilor de servicii medicale, dar si cu privire la activitatile financiare care acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute. Aceste servicii medicale sunt acordate de furnizorii de servicii medicale în numar definit, cu o valoare certa, obligându-se astfel ca în schimbul unei sume primite periodic sub forma de abonament sa suporte toate costurile serviciilor medicale pe care abonatii le-ar putea efectua în afara serviciilor incluse în pachetul de servicii medicale de baza.

Furnizarea de servicii medicale sub forma de abonament nu acopera riscurile producerii unor evenimente neprevazute sau a caror valoare nu poate fi definita în mod concret. Furnizorii de servicii medicale care acorda servicii medicale sub forma de abonament nu vor deconta aceleasi servicii efectuate acelorasi abonati, pentru acelasi episod de boala, atât în sistemul de asigurari sociale de sanatate, cât si în cadrul asigurarilor voluntare de sanatate.

Serviciile de terapie psihologica nu reprezinta abonament de servicii medicale.

Prin urmare, sedintele de terapie psihologica nu se incadreaza in plafonul de 400 Euro pentru abonamente medicale.
Serviciile oferite gratuit salariatilor  (de terapie psihologica)  reprezinta avantaje in baza art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Potrivit ar. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal:

(3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei;

Asupra acestor servicii suportate de angajator se datoreaza si contributii sociale in baza art. 139 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Servicii de terapie psihologica versus servicii medicale. Care va fi tratamentul fiscal?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".