De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora, iar indemnizatia se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie.
Vor putea beneficia de concediu de maternitate, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, urmatoarele persoane care au calitatea de asigurati obligatoriu:
a) realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
b) realizeaza in Romania veniturile prevazute la lit. a), de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
c) beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii.
Pentru a intelege mai bine cum se calculeaza un concediu de maternitate, va prezentam un studiu de caz relevant, realizat de specialistii de la PortalCodulMuncii:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
"Va rog sa ne ajutati cu un raspuns pentru speta de mai jos. Angajata la 2 locuri de munca. La al doilea loc de munca este angajata din data de 8 aprilie 2024, angajata este insarcinata si ar vrea sa isi ia Concediul medical de sarcina si lauzie incepand cu data de 8 Octombrie 2024. Se considera stagiul complete? Isi poate firma recupera bani de pe concediul medical?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d1) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, in conditiile prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Astfel, stagiul de cotizare trebuie indeplinit in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical. In speta prezentata, salariata nu indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru a beneficia de concediu medical de maternitate in luna octombrie intrucat stagiul de cotizare trebuie indeplinit in perioada octombrie 2023 – septembrie 2024, iar salariata nu are stagiu integral in luna aprilie.
Salariata poate beneficia de concediu de maternitate din luna noiembrie.
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.