Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Monitorizare vs. responsabilizare: Cat de multa intimitate poate avea un angajat?

15 /Sep2016
Tags: intimitate angajaticamere supraveghere la locul de munca

Camere de luat vederi in toate colturile cladirii de birouri, cartele de acces, posta electronica monitorizata de departamentul IT la cererea managerului, care cere rapoarte lunare despre activitatea online a fiecarui angajat. Se intampla in multe companii din Romania. Dar pana unde poate angajatorul, legal si moral, sa intre in intimitatea angajatului?

In ianuarie 2016, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca angajatorii pot monitoriza activitatea electronica a angajatului in timpul orelor de serviciu. Plangerea a fost inaintata de un roman, care a fost concediat dupa ce conducerea a aflat ca a folosit computerul firmei si timpul de lucru pentru a transmite mesaje personale. Legal, deci, angajatorul are dreptul de a verifica activitatea angajatului care foloseste echipamentele sale – calculatoare, telefoane mobile, copiatoare etc.


Chiar daca monitorizarea este reglementata, specialistii in resurse umane sunt de parere ca angajatorii ar trebui mai degraba sa isi responsabilizeze angajatii, nu sa recurga la o monitorizare foarte stricta. “Angajatorii ar trebui sa incerce responsabilizarea angajatilor nu prin sisteme de supraveghere sau restrictii la retelele sociale, ci prin recunoasterea si asumarea valorii adaugate pe care fiecare angajat o aduce companiei respective. O supraveghere excesiva  va frustra  angajatii care nu vin la munca doar ca sa ponteze cele opt ore de program, ci ca isi faca treaba cu pasiune si devotament”, explica Petru Pacuraru, specialist in resurse umane si trainer HPDI, firma ce furnizeaza solutii de leadership si dezvoltare a resurselor umane prin programe de training, coaching si team building.


Exista, insa, si situatii in care monitorizarea angajatilor se poate doveni utila pentru manageri, in special la momentul evaluarilor periodice de personal.


Am stabilit ce este legal, si uneori util, dar ce este si moral? “E drept, sunt cazuri in care unii angajatori exagereaza. Am auzit de situatii in care managerii se interesau cat se poate de serios de starea civila sau de situatia familiala a angajatilor sai. I-am intrebat pe unii dintre ei de ce fac asta. Mi-au spus ca prefera angajatii fara familie, pentru ca au mai putine griji si, deci, mai mult timp pe care sa-l dedice companiei. Nu e in regula. Curiozitatea angajatorului trebuie sa se opreasca la usa firmei”, explica specialistul HPDI.

 

Zambeste, esti filmat!
Prezenta camerelor de luat vederi in birouri este, de asemenea, controversata. Nimanui nu-i place sa se simta tot timpul supravegheat. “Este, intr-adevar, un sentiment neplacut sa stii ca intotdeauna cineva cu ochii pe tine, dar sa ne gandim si la avantaje. Securitatea la locul de munca se imbunatateste cosiderabil. Apoi, sa nu ne ascundem dupa deget, sunt si angajati care petrec mai mult timp in pauze decat la birou. Iar managerul nu poate tolera asa ceva. El gandeste practic: daca angajatul pierde timp, el pierde bani”, mai spune Petru Pacuraru.

 

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Monitorizare vs. responsabilizare: Cat de multa intimitate poate avea un angajat?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".