Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Telemunca in perioada starii de alerta. Numarul de zile de telemunca poate varia lunar?

10 /Dec2020
Telemunca in perioada starii de alerta. Numarul de zile de telemunca poate varia lunar?
Tags: modificare contract telemuncazile telemuncaact aditional contract telemunca

O societate intocmeste in iulie acte aditionale conform carora un angajat poate lucra o zi pe saptamana in regim de telemunca. In fiecare luna s-au intocmit acte aditionale pentru modificarea numarului de zile de telemunca/luna. Numarul de zile in care salariatul poate lucra in telemunca se schimba in fiecare saptamana.

Se poate face o decizie interna prin care sa se modifice numarul de zile de telemunca si un tabel semnat de angajati ca dovada ca au luat la cunostinta sau trebuie acte aditionale la contractul individual de munca?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 17 din Legea 55/2020, pe durata starii de alerta, angajatorii dispun munca la domiciliu sau in regim de telemunca, acolo unde specificul activitatii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.

Aceasta prevedere legala stabileste ca angajatorii dispun (......) cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.
Prin urmare, Legea 55/2020 stabileste o exceptie de la regula conform careia telemunca se stabileste prin acordul partilor si incheierea unui act aditional (regula prevazuta de Legea 81/2018), iar aceasta exceptie se aplica pe durata starii de alerta in care telemunca se dispune de angajator prin decizie. In situatia expusa activitatea in regim de telemunca a fost stabilita prin act aditional la contractul individual de munca, iar prin act aditional au fost stabilite toate elementele prevazute in art. 5 alin. (2)  din  Legea 81/2018 inclusiv zilele in care salariatii presteaza activitate la sediul angajatorului.

In situatia in care se doreste ca in perioada starii de alerta, angajatorul sa stabileasca unilateral zilele in care salariatul presteaza activitate la sediul angajatorul apreciem ca desfasurarea activitatii in regim de telemunca trebuie sa fie reglementata prin decizie. Astfel, angajatorul va emite o decizie prin care stabileste telemunca in perioada starii de alerta intemeiata in baza art. 17 din Legea 55/2020 in care se vor mentiona toatele elementele prevazute la art. 5 alin. (2) din Legea 81/2018 inclusiv zilele in care salariatul presteaza activitate la sediul angajatorului si zilele in care activitatea este prestata in regim de telemunca.

La incetarea starii de alerta va inceta efectele deciziei si se vor aplica prevederile contractului individual de munca.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Telemunca in perioada starii de alerta. Numarul de zile de telemunca poate varia lunar?":
Rating:

Nota: 4.14 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".