Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Tichete de masa pentru munca in ture de 12 cu 24. Cum se acorda corect?

20 /Iul2020
Tags: tichete de masa 2020tichete de masa munca in turezile lucrate tichete de masa

In cadrul unei companii, avem urmatoarea situatie: salariat incadrat cu norma intreaga de 8 ore/zi - 40 ore/saptamana, cat si program inegal, lucreaza in schimburi de 12 /24, si 12/48 in luna lucreaza o medie de 104 ore. Daca in pontaj sunt 104 ore lucrate efectiv, in stat cum ar trebui sa fie evidentiate? Numarul de ore lucrate efectiv sau nr. ore conform orelor lucratoare din luna respectiva? Tichetele de masa ar trebui sa fie acordate per timp lucrat efectiv sau se adauga si orele suportate de companie?

Raspunsul specialistului:

Avand in vedere specificul organizarii muncii in ture, angajatorul va tine evidenta muncii personalului care lucreaza in ture prin intocmirea unui pontaj separat, astfel incat sa existe o evidenta clara a programului de munca in ture, respectiv momentul intrarii in tura si cel al iesirii din tura a salariatilor, modului de repartizare a programului pe zile, orelor prestate noaptea, si a tuturor celorlalte elemente care sa asigure corecta si completa evidenta a muncii salariatilor in cadrul firmei.

De asemenea, la stabilirea programului de lucru se va tine seama ca perioadele de lucru de 12 ore sa fie urmate de perioade de repaus de 24 de ore.
Totodata, se va respecta regula impusa de Codul muncii la art. 112 conform careia durata normala a timpului de lucru sa fie de 40 de ore pe saptamana.

In consecinta, programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate “in ture”, nu trebuie sa depaseasca 40 de ore pe saptamana, salariatii sa beneficieze de doua zile de repaus saptamanal conform celor mai sus expuse, precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern, potrivit dispozitiilor art. 116 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Asadar, trebuie stipulat in CCM sau, in absenta acestuia, in regulamentul intern, programul inegal de lucru al salariatilor.

Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractele individuale de munca ale salariatilor, conform art. 116 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

Asadar, in cazul programului de lucru inegal acesta va fi specificat expres in contractul individual de munca. La Capitolul H: Durata muncii, pct. 1, lit. a) din Anexa la OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se specifica in mod expres ”a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: munca in ture 12/24 inegal.

Insa indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.

Asadar, munca in ture nu constituie o exceptie de la prevederile legale stabilite de Codul muncii, cu privire la munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore, munca in zilele de sarbatoare legala.

In practica, in cazul muncii in ture se intalnesc situatii in care numarul zilelor in care salariatul presteaza activitate nu corespunde cu numarul zilelor lucratoare ale lunii. Cuantumul salariului nu variaza, insa, in functie de numarul de ore lucratoare din luna respectiva.

In consecinta, la stabilirea salariului, numarul de ore lucrate se raporteaza la numarul orelor lucratoare ale lunii, conform programului de lucru.

Conform art. 40 alin. (2) lit. b) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca.

In concluzie, in situatia salariatilor pentru care intr-o luna, in functie de cum le pica tura, nu-si efectueaza numarul de ore lucratoare din luna respectiva, angajatorul va achita salariul pentru zilele lucratoare din luna si nu pentru zilele lucrate din luna.

In ceea ce priveste tichetele de masa, conform art. 10 alin. (1) din Normele metodologice de aprobare a Legii 165/2018 aprobate prin HG 1.045/2018, publicate in M.Of. nr. 24 din 9 ianuarie 2019, in cazul tichetelor de masa, angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/ transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz.

In sensul prezentelor norme nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
a) efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;

b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;

d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locui de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Conform alin. (3) din acelasi articol salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

Totodata, in cazul salariatilor a caror durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 8 ore - in regim de tura, numarul de zile pentru care se acorda tichete de masa se determina prin impartirea numarului de ore in care salariatul a fost prezent la lucru la durata normala a timpului de munca de 8 ore. Fractiile rezultate din calcul se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.

In consecinta, tichetele de masa se acorda numai la functia de baza (art. 10 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018. Iar in cazul cumulului de fractii se considera zi de prezenta la lucru, cu conditia ca totalul zilelor rezultat sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.


Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, si Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Tichete de masa pentru munca in ture de 12 cu 24. Cum se acorda corect?":
Rating:

Nota: 4.32 din 5 din 19 voturi


Comentarii 1 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu


Clau 2023-04-13 00:56:52

Buna seara...am si eu o intrebare...am inceput lucrul la o firma in care se lucreaza program de 12/24 12/48...timp de o saptamana am fost in training(in aceasta saptamana am avut 44 de ore),mai exact de luni pana vineri...am intrat in tura de 12/24 12/48 in aceeasi saptamana ,duminica pe zi(12 ore).Luni am intrat de noapte,dar dupa 4 ore lucrate,am decis ca nu mai vreau sa continui.Intrebarea mea la dvs este:in aceasta situatie,cate bonuri de masa ar trebui sa iau si daca orele lucrate efectiv sunt 48 (cum zice agentia recrutatoare intermediara) sau 60 (cum mi am facut eu socoteala) tinand cont ca in fluturas am 48 ore lucrate=1043 lei si 12 ore weekend=57 lei(acesti 57 lei ,cred eu,ca e bonusul pe weekend...nicidecum plata pe cele 12 ore ,cum sustine agentia intermediara). Mai exact ,in fluturas este trecut asa: 4300 ore lucrate-48(cant)-22(tarif)-1043(suma) 4327 tichete de masa -6(cant)-180(suma) 4998 ore weekend-12(cant)-57(suma) Rezultand un total brut de 1280.

Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".