Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Indemnizatie medicala pentru accident de munca. Se datoreaza CAS?

07 /Mar2024
Indemnizatie medicala pentru accident de munca. Se datoreaza CAS?
Tags: indemnizatie medicala pentru accident de muncacas indemnizatie medicala

"Va rog sa-mi spuneti daca pentru concediu medical pentru accidente de munca se datoreaza CAS?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 139 din Codul fiscal:

Art. 139 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor


(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:[…]

Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal  stabilesc astfel:

3. (1) Sumele care se includ in castigul brut realizat din salarii si in veniturile asimilate salariilor, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, sunt cele prevazute la art. 139 alin. (1) din Codul fiscal, inclusiv cele prevazute in normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale potrivit prevederilor art. 141 si 142 din Codul fiscal.

Indemnizatiile medicale pentru accidente de munca nu sunt prevazute in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale la art. 139 asa incat asupra acestora nu se datoreaza CAS.

Astfel, in privinta indemnizatiei medicale suportate din fondurile angajatorului nu exista o referire expresa insa din faptul ca nu este preavazuta in baza de calcul al CAS conform celor de mai sus, rezulta ca nu se calculeaza aceasta contributie.

In privinta indemnizatiei medicale suportata din fondul de accidente exista urmatoarea reglementare expresa cuprinsa in Codul fiscal:

Art. 141 - Exceptii specifice contributiilor de asigurari sociale

Se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:
a) prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, potrivit legii;

Totodata, Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc astfel:

 (1) In prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, potrivit legii, exceptate de la plata contributiilor de asigurari sociale potrivit prevederilor art. 141 lit. a) din Codul fiscal, sunt incluse si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, acordate in baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In consecinta, avand in vedere cele mai sus expuse, consideram ca asupra indemnizatiei medicale pentru accidente de munca nu se datoreaza CAS.

Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Indemnizatie medicala pentru accident de munca. Se datoreaza CAS?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".