Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

SSM: Aviz de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale. Cum se poate obtine?

08 /Feb2019
Tags: aviz incadrare locuri de muncaconditii de munca specialelocuri de munca conditii speciale

Locurile de munca in conditii speciale sunt reprezentate de locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional existenti pe durata timpului normal de munca poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte grave asupra securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor.

"Pentru o sectie nou infiintata in anul 2015, cu locuri de munca in conditii speciale, se poate obtine avizul de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale? Personalul a mai lucrat in aceleasi conditii speciale, dar la alta firma. Multumesc!"


Va reamintim ca locurile de munca in conditii speciale sunt intalnite in cadrul urmatoarele activitati economice:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1 din Legea nr. 263/2010;


e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3 din Legea nr. 263/2010;
f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4 din Legea nr. 263/2010.

Persoanele incadrate in locuri de munca in conditii speciale sunt reprezentate de lucratorii care isi desfasoara activitatea pe parcursul timpului normal de munca din luna respectiva numai in aceste locuri de munca.

In  conformitate cu metodologia de reevaluare a locurilor de munca in conditii speciale, dosarul cu documentele solicitate trebuiau depuse de angajatorii interesati pana la data de 30 iunie 2018 la secretariatul Comisiei.

Comisia a finalizat, deja, analizarea dosarelor depuse de angajatori si a emis hotarari de mentinere/respingere a avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale de munca, pana la data de 31 decembrie 2018.

ATENTIE!

Prevederile H.G. nr. 924/2017 pentru stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de muncă în condiții speciale s-au aplicat numai locurilor de munca in conditii speciale din unitățile care obtinusera hotărâre de menținere a avizului de încadrare în condiții speciale în temeiul H.G. nr. 1.284/2011 privind stabilirea procedurii de reevaluare a locurilor de muncă în condiții speciale.


In concluzie, avizul de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale nu a putut fi obtinut in urmatoarele situatii:

- pentru locurile de munca existente anterior datei de 31 decembrie 2012  pentru care nu a fost obtinut avizul in baza H.G. nr. 1284/2011;
- pentru locurile de munca nou infiintate dupa 01 ianuarie 2013


Un raspuns oferit de expertii de la PortalSSM >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "SSM: Aviz de incadrare a locurilor de munca in conditii speciale. Cum se poate obtine?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 7 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".