Nerespectarea obligatiei legale a angajatorului de a infiinta, a organiza si a asigura functionarea comitetului de securitate si sanatate in munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 de lei la 5.000 de lei conform art. 39 alin. (7) din Legea nr. 319/2006.
Cine are obligatia infiintarii unui comitet de securitate si sanatate in munca
Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie in unitatile care au un numar de cel putin 50 de lucratori, inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei.
In functie de natura activitatii si de riscurile identificate, inspectorul de munca poate cere infiintarea comitetului de securitate si sanatate in munca si pentru persoanele juridice cu un numar de lucratori mai mic de 50.
In unitatile cu mai putin de 50 de lucratori si in care nu s-a constituit comitet de securitate si sanatate in munca, atributiile acestuia revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
In cazul in care activitatea se desfasoara in unitati dispersate teritorial, se pot infiinta mai multe comitete de securitate si sanatate in munca. Numarul acestora se va stabili prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern ori regulamentul de organizare si functionare.

33 instrumente vitale pentru un management de succes

Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari

Protectia datelor personale la locul de munca Ghid practic de implementare
Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie si in cazul activitatilor care se desfasoara temporar, respectiv cu o durata mai mare de 3 luni.
Care este componenta comitetului de securitate si sanatate in munca...continuarea in Ghid practic Intocmirea dosarului SSM, va arata cum sa va blindati ca la carte cu toate documentele pe care vi le pot cere inspectorii, detalii AICI >>>