Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatul ideal, care va putea lucra 24 de ore pe zi! Pana unde va ajunge tehnologia

11 /Oct2016
Tags: munca automatizatamunca robottehnologie munca

Ca tehnologia evolueaza rapid, uimindu-ne pe zi ce trece tot, nu este un secret pentru nimeni, iar in curand s-ar putea petrece un fenomen la care nimeni nu se astepta.

 

Angajatul care va lucra 24 de ore pe zi?

Oricat de ciudat ar parea, s-ar putea ca in curand sa fim inlocuiti de...roboti. Conform cercetatorilor de la Oxford University, anumite meserii din domeniul financiar, cel de audit sau contabilitate ar putea fi in curand automatizate. Iar probabilitatea ca acest lucru sa se intample depaseste 90%, mai spun realizatorii studiului "The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation?"

Astfel, multe dintre joburile din ziua de astazi fie vor disparea, fie vor fi in mare parte realizate de roboti, special conceputi in acest sens.

In acest context, oamenii vor scapa de corvoada muncii repetitive, iar angajatorii isi vor reduce semnificativ cheltuielile. Totusi, aceste zvonuri nu fac altceva decat sa genereze panica momentan, nu putini fiind cei care se tem ca isi vor pierde locurile de munca. Robotics Process Automation (RPA) este o firma care realizeaza astlfel de roboti, iar multe companii internationale au apelat deja la aceasta tehnologie avansata. Acesi roboti sunt capabili sa munceasca nonstop, inlocuind cu succes oamenii, iar probabilitatea ca acestia sa greseasca este extrem de mica.

Cercetatorii estimeaza ca cine va adopta aceasta tehnologie isi va reduce semnificativ costurile, in cadrul mai multor departamente, cum ar fi: cel de resurse umane, vanzari sau relatii cu clientii. Companiile ar putea sa economiseasca pana la 30% din bugetul actual, mai arata studiul.


Oamenii se simt amenintati de robotii care pot lucra nonstop


Se pare ca actualii angajati nu se simt foarte confortabil stiind ca oricand ar putea fi inlocuiti. Ba mai mult decat atat, un om de stiinta de la Institutul de Robotica din Pittsburgh, Pennsylvania, a declarat ca a vazut oameni care incercau sa distruga unele utilaje robotizate, acestia fiind pesemne deranjati de evolutia tehnologiei.

Asa ca ramane de vazut unde se va ajunge si daca automatizarea acestor procese realizate in prezent de oameni, este o idee chiar atat de buna. Foarte multi angajati vor fi fortati sa se reprofileze in acest caz, iar de aceasta data ar trebui sa aleaga o meserie care nu poate fi realizata de un robot.

In caz ca nu stiai, termenul de "robot" a fost creat de scriitorul de origine ceha Karel Capek. Acesta a folosit acest cuvant in cadrul unei piese de teatru, in anii '20. La ce se referea scriitorul prin termenul de "robot"? Tocmai la acea munca grea, pe care nu ar trebui sa o realizeze oamenii...

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatul ideal, care va putea lucra 24 de ore pe zi! Pana unde va ajunge tehnologia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".