Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Salariul minim ar putea fi majorat. Declaratii ministrul Muncii

01 /Sep2021
Salariul minim ar putea fi majorat. Declaratii ministrul Muncii
Tags: majorare salariul minimdeclaratii ministrul muncii raluca turcansalariul minim munca nedeclarata

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, considera ca in aceasta perioada ar putea fi majorat salariul minim, dat fiind faptul ca o crestere este necesara si ca exista un context favorabil.

 

 

 

"Cand salariul minim a fost majorat artificial si nesustenabil din partea economiei am avut, pe de o parte, cresteri de preturi ca urmare a includerii cheltuielilor cu salariile si, de asemenea, munca la negru. Toata lumea a avut de patimit. De aceea, ca ministru al Muncii, ma preocupa foarte tare ca o majorare a salariului minim, pe care o consider necesara intrucat nivelul actual al salariului minim este insuficient, sa fie facuta fezabil si sustenabil din punct de vedere al economiei.

Si vreau sa fac aici un comentariu care s-ar putea sa va surprinda. Sa stiti ca suntem intr-un context oarecum favorabil majorarii salariului minim. Avem si inca o discutie la nivel european unde exista ingrijorare cu privire la expunerea spre riscul de saracie, inclusiv saracie energetica, si atunci statele membre isi pun problema cum ar trebui sa arate salariul minim. In acelasi timp, daca obtinem o mai mare corectitudine in relatiile de munca - si va spun asta ca rezultat al discutiilor pe care le am in teritoriu cu angajatori mici si mari - atunci majorarile de salariu minim ar putea sa conduca si la o crestere a puterii de cumparare si a nivelului de trai", a afirmat Raluca Turcan, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Totodata, conform aceleiasi surse, ministrul Muncii a explicat ca circa 1,6 milioane de angajati au salariul minim. "Avem trei tipuri de salariu minim: salariu minim standard, salariu minim pentru studii superioare si salariu minim din constructii. Cumulat, aproximativ 1,6 milioane", a precizat Turcan. Ministrul a atras atentia si asupra faptului ca multi dintre angajatii care apar cu salariul minim sunt platiti cu mai multi bani si ca acest fapt este o pierdere pentru angajat deoarece este „pagubit la pensie” cand veniturile sunt nedeclarate sau subdeclarate.

In plus, Raluca Turcan a precizat ca a fost demarata deja o campanie de informare, ca se intra pe teren si se verifica corectitudinea relatiilor de munca prin Inspectia Muncii.

"Discutam cu agentii economici, le transmitem notificari prin care le spunem ca intram in teren, dupa care modificam cadrul normativ, astfel incat sa definim ceea ce inseamna munca subdeclarata. Stiti ca in Romania lui 2021, in momentul de fata, munca subdeclarata nici macar nu este definita?", a mentionat Raluca Turcan.

De asemenea, in 2021 au fost depistate aproximativ 5.000 de cazuri de munca la negru si s-au aplicat amenzi de aproximativ 60 milioane lei.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Salariul minim ar putea fi majorat. Declaratii ministrul Muncii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".