Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Stagii de ucenicie de lunga durata in strainatate

07 /Sep2017
Tags: stagiu de uceniciestagiu ucenicie strainatate

Comisia Europeana sustine stagiile de ucenicie de lunga durata in strainatate, prin prefinantarea a sapte proiecte-pilot, avand ca scop testarea unor astfel de stagii cu durate de cel putin 6 luni de zile.

De asemenea, ea a propus initiativa ErasmusPro, care va deveni operationala in 2018, axata pe imbunatatirea mobilitatii pe termen lung a cursantilor din invatamantul profesional si tehnic (VET). Ambele masuri reprezinta primele etape dintr-un cadru european dedicat mobilitatii ucenicilor.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat:

„Dovezile existente arata ca experienta mobilitatii de lunga durata sporeste competentele sociale, profesionale si lingvistice – mult mai mult decat perioadele scurte petrecute in strainatate. Totusi, spre deosebire de studentii care participa la programe cu durata de un an, precum Erasmus, marea majoritate a cursantilor din invatamantul profesional si tehnic au tendinta de a studia in strainatate pentru perioade mai degraba scurte. Acesta este motivul pentru care cream mai multe oportunitati de lunga durata, ceea ce, in cele din urma, le va spori sansele pe piata muncii. Cu aceste proiecte-pilot si cu noua noastra initiativa ErasmusPro, estimam ca pana in 2020 vom oferi pana la 50 000 de oportunitati de mobilitate de lunga durata pentru cursantii din invatamantul profesional si tehnic.”

Proiectele-pilot lansate anul acesta vor oferi, pentru 238 de ucenici, un stagiu intr-o alta tara din UE pe o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni, cu scopul de a identifica bunele practici si obstacolele in calea unor stagii de ucenicie de lunga durata in strainatate. Ele au ca scop:

  •     evaluarea cererii si a capacitatii in materie de scheme de mobilitate transnationala de lunga durata a ucenicilor;
  •     identificarea blocajelor in calea mobilitatii de lunga durata;
  •     identificarea si diseminarea bunelor practici si a factorilor de succes pentru stagiile de lunga durata destinate ucenicilor.

Acestea se vor desfasura pana la sfarsitul anului 2018 si inceputul anului 2019.

In ceea ce priveste initiativa ErasmusPro, aceasta a fost propusa in decembrie 2016 si va permite unui numar suplimentar de 50.000 de tineri sa petreaca intre 3 si 12 luni intr-un alt stat membru, in calitate de cursant VET.

Comisia urmareste sa sporeasca oportunitatile de mobilitate de durata mai lunga si, prin urmare, sa faciliteze experiente mai aprofundate pentru cursantii VET si pentru ucenici, pentru a-i ajuta sa realizeze o parte mai semnificativa a formarii lor profesionale intr-o alta tara europeana.


Sursa: europa.eu


 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Stagii de ucenicie de lunga durata in strainatate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".