Aceste declaratii ii apartin lui Laurentiu Stan, fondatorul si directorul companiei Kapital Minds, in cadrul unei conferinte, citate de Agerpres:
"Ce optiuni ati aborda in cazul unui exit? Initial am vrut sa pun intrebarea daca sunt constienti de optiunile pe care le au in cazul unui exit. I-am intrebat ce optiuni ati aborda, iar intuitiv vanzarea integrala este pe primul loc. Aici am avut o intrebare cu raspuns multiplu. Deci au putut alege intre trei variante dintre cele puse la dispozitie. Pe locul doi este vanzarea partiala catre un investitor, iar pe trei, tranzitie catre familie sau echipa de management, pentru ca nu e musai sa lasi afacerea copiilor. Poti sa o lasi si echipei de management daca este competenta si daca ai format-o din timp. Pe locul patru este listarea la bursa, acel exit partial, IPO-ul. Aici vad un potential foarte mare atat pentru finantarea companiilor, cat si pentru modalitatea de a iesi cumva nu total din business, dar din management", a spus Laurentiu Stan.
67% dintre antreprenori ar vinde afacerea, in anumite conditii
Practic, doi din trei (67%) dintre antreprenori considera ca vanzarea integrala a afacerii este principala lor optiune pentru exit. Urmatoarele optiuni ar fi vanzarea partiala catre un investitor privat (42%), tranzitia catre familie sau management (33%) si listarea la bursa (12%). Preferinta relativ ridicata pentru un exit partial si reticenta la lichidarea afacerii pot indica un nivel inca ridicat de atasament al antreprenorilor romani fata de propria afacere.
De asemenea, 66% spun ca vanzarea afacerii ar trebui planificata cu minimum 6 luni inainte. Laurentiu Stan a precizat ca 5% dintre respondenti considera ca planificarea unei eventuale vanzari ar trebui sa inceapa inca de la infiintarea afacerii, ceea ce arata deja o schimbare de mentalitate, chiar daca la un nivel incipient, in randul antreprenorilor romani.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Trei sferturi (76%) din antreprenorii intervievati nu au un plan formalizat cu privire la iesirea lor din propria afacere ceea ce denota lipsa unei planificari prealabile in acest sens. Majoritatea antreprenorilor intervievati (88%) nu au un plan personal formalizat cu privire la ceea ce vor face dupa un eventual exit. Planificarea pentru exit nu se refera doar la aspecte de businsess, ci si la cele personale, in special la cel financiar.
Laurentiu Stan a precizat ca studiul a fost derulat telefonic, in perioada 1 - 22 august 2024, pe un esantion de 400 de companii. Eroarea maxima de esantionare, la un nivel de incredere de 95%, este de +/- 4,5%.