Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Indeplinirea standardelor de conformitate ale organizatiilor din Romania, in continua schimbare

02 /Dec2021
Indeplinirea standardelor de conformitate ale organizatiilor din Romania, in continua schimbare
Tags: standard de conformitatestandard conformitate romaniaorganizatii standard conformitate

Majoritatea companiilor privesc respectarea standardelor de conformitate ca pe un generator de oportunitati, care poate consolida increderea si reputatia, si nu ca pe o obligatie. Liderii companiilor acorda o importanta semnificativa acestui domeniu: trei sferturi dintre acestia au directori executivi sau membrii in consiliul de administratie care dedica timp proiectelor de indeplinire a reglementarilor in domeniul in care isi desfasoara activitatea cel putin o data pe trimestru.

Peste jumatate dintre respondenti (51%) se asteapta ca cerintele impuse a fi respectate sa devina mai dificil de indeplinit in viitor si, prin urmare, acestia planuiesc sa investeasca in tehnologii (asistenti virtuali/ inteligenta artificiala) si competente noi pentru a tine pasul. 82% dintre respondenti sustin ca respecta toate standardele de conformitate in prezent si ca vor continua sa o faca si in viitor.



Regiunile si tarile sunt, in mare parte, de aceeasi parere, cu cateva mici exceptii.

Mazars, firma internationala de audit si consultanta in afaceri a publicat un nou studiu ‘Unlocking trust: why global compliance is on the business agenda’. Pe baza unui sondaj la care au participat 892 de specialisti in contabilitate si consultanta fiscala, care lucreaza in companii multinationale din 25 de tari, studiul scoate in evidenta oportunitatile si riscurile asociate indeplinirii conditiilor de respectare a reglementarilor, in prezent si in viitor.

Oportunitate de a genera valoare


In proportie de 58%, liderii companiilor privesc standardele de conformitate ca pe un generator de oportunitati si nu ca pe o obligatie. Oportunitatile generate de respectarea standardelor de conformitate sunt semnificative. Acestea consolideaza si sporesc atat increderea, cat si reputatia companiilor. 65% dintre participantii la studiu considera ca respectarea standardelor de conformitate sporeste increderea investitorilor; 64% sustin ca aceasta creste increderea clientilor, iar 61% afirma ca acest aspect contribuie la o buna reputatie.

Liderii sunt constienti ca deficientele poarta riscuri semnificative


Liderii din domeniul conformitatii sunt constienti de riscurile semnificative cauzate de potentialele deficiente: 77% sustin ca afacerea lor s-a confruntat cu provocari legate de conformitatea contabila si fiscala in ultimii cinci ani. Aceste consecinte includ cel mai frecvent daune reputatiei, actiuni disciplinare interne si amenzi.

In Romania, conformitatea este in continua schimbare


Indiferent daca o companie se afla la inceputul calatoriei sale sau daca a atins deja un nivel de maturitate, mediul de afaceri si cel legislativ din Romania vor impune diverse provocari si obstacole pentru asigurarea standardelor de conformitate. In Romania, in ultimul an si jumatate s-au schimbat multe reguli si reglementari pentru ca piata locala sa fie in conformitate cu cele mai bune practici europene si internationale. Prin urmare, conformitatea trebuie sa fie prioritatea principala a echipei de management.


Fie ca vorbim de sisteme contabile, evidenta si control contabil pentru companiile autohtone, intocmirea declaratiilor fiscale impuse de legislatia romana sau intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Standardele romanesti de contabilitate (RAS) si Standardele internationale de raportare financiara (IFRS), fiecare organizatie trebuie sa aiba implementat un program de conformitate pentru a se asigura ca toate cerintele vor fi indeplinite.


Tehnologia ii ajuta pe specialistii in conformitate sa aiba atat o vizibilitate constanta a termenelor limita si a intregului proces, cat si o supraveghere completa a activitatilor. Furnizarea rapoartelor este la fel de importanta pentru a gestiona si atenua riscul in mod proactiv.


Sursa: Mediafax

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Indeplinirea standardelor de conformitate ale organizatiilor din Romania, in continua schimbare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".