Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Industria IT a ajuns la o cifra de afaceri de 5 miliarde de euro

12 /Dec2017
Tags: criza fortei de munca 2017companii it romaniaangajati it romania

Fara doar si poate ca domeniul IT se afla in ascensiune, iar firmele si angajatii din aceasta industrie castiga printre cele mai mari venituri din Romania.

Cum stau lucrurile? In ultimii 6 ani, cifra de afaceri a companiilor din IT a ajuns la 5 miliarde de euro, dublandu-se practic.

Conform unui studiu realizat de Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software Transilvania, citat de Agerpres. Asa se face ca numarul companiilor din IT la nivel national a crescut in perioada 2011 - 2016 de la 9.823 la 14.339 si se previzioneaza ca la finalul anului 2017 se va depasi numarul de 17.000.
 

Peste 100.000 de angajatii in firmele cu profil IT

In cele 14.339 firme inregistrate in anul 2016 lucrau peste 100.000 de angajati, numarul acestora crescand cu 75% in ultimii sase ani. Mai mult decat atat, in perioada analizata, se remarca dublarea numarului de start-up-uri, ceea ce indica aparitia pe piata si a tinerilor antreprenori, promotori de noi idei, noi solutii si o noua atitudine in business, completand astfel companiile cu experienta care au crescut in ritm sustinut in ultimii ani.


La nivel national, se observa un trend de scadere a numarului de companii mici cu 1-4 angajati si o crestere a numarului de companii fara nici un angajat. Daca in 2011 ponderea companiilor de IT care nu aveau nici un angajat era de 27%, in 2016 acest procentaj a crescut la 35,5% din totalul firmelor de IT.


Din pacate, companiile de IT gasesc dificil sa recruteze resursa umana si tot mai multi angajati din IT prefera sa isi infiinteze propria companie, fapt care se reflecta si in evolutia numarului de start-up-uri.


Criza fortei de munca in Romania


Angajatorii incep sa aiba dificultati in a gasi candidatii ideali, iar criza fortei de munca existente in Romania nu mai este un secret pentru nimeni.

Asa se face ca 86% dintre angajatorii romani participanti la cel mai recent studiu desfasurat de eJobs, majoritatea afaceri mici si mijlocii, se confrunta cu o lipsa acuta de candidati valorosi atunci cand recruteaza.

Competitivitatea ridicata din piata muncii este unul dintre principalele motive, insa 2 companii din 10 considera ca...citeste mai multe despre criza fortei de munca aici >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Industria IT a ajuns la o cifra de afaceri de 5 miliarde de euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".