Iar asta nu este tot, peste 60% dintre firmele IT au avut o cifra de afaceri mai mare in 2020 fata de anul anterior, conform unui studiu realizat in ultima parte a lui 2021.
Concret, cercetarea companiei de marketing Focal Hive, intitulata "Romanian Software Industry Survey 2021" a mai scos la iveala cateva concluzii interesante.
De exemplu, tehnologiile cu cel mai mare grad de adoptie in urmatorii doi ani, in Romania, sunt Inteligenta Artificiala si Machine Learning (74%). De asemenea, cloud computing continua sa fie in topul preferintelor in ceea ce priveste mediile de stocare si dezvoltare a solutiilor noi (79%).
Specializari IT - cele mai cautate de catre companiile romanesti
Vorbim despre cele care implica dezvoltarea generala de software (22%), urmate de Business Intelligence & Analytics (13%), UX Development (12%) si Cybersecurity (11%).

250 Modele de fise de post EDITABILE actualizate conform GDPR

Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale

Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Totusi, in plina criza Covid-19, companiile IT din Romania au cunoscut cresteri ale profitului (25%), in timp ce restul declara ca s-au mentinut la acelasi nivel sau chiar au avut pierderi.
Care au fost cele mai mari provocari in domeniul IT, in perioada 2020-2021?
Vorbim despre munca in echipa, relatia cu clientii, provocarile financiare si nesiguranta proiectelor, conform cercetarii mentionate. In acest context, 36% dintre companiile din IT si-au continuat planurile de recrutare de dinainte de inceperea pandemiei, iar 28% au pus stop recrutarilor, avand in vedere situatia economica.
De asemenea, doua treimi dintre managerii din industria de software (64%) au confirmat ca, pentru perioada 2022 - 2023, inovatia va reprezenta un factor decisiv pentru succes. La polul opus, studiul evidentiaza o preocupare foarte mica pentru cresterea diversitatii si diminuarea inegalitatilor sociale din companii, informeaza Agerpres.
In ceea ce priveste educatia si formarea tinerilor, 43% dintre liderii intervievati au in plan crearea de programe adresate studentilor, webcast-uri si podcast-uri educationale, 11% fiind deja implicati in activitati de mentorat.