Potrivit CITR Group, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania, dintre companiile mentionate, 89 sunt companii de impact, cu active de peste 1 milion euro, comparativ cu 67 in anul precedent, mentioneaza Agerpres.
Referitor la numarul restructurarilor prin procedura de concordat preventiv, in 2023 au fost inregistrate 90 de cereri, dintre care 60 sunt in derulare in momentul acesta:
"Cifrele acestea reflecta rezultatele unor politici europene si nationale orientate catre a tine companiile in viata in vremuri de dificultate economica prin diverse mecanisme de sprijin. Insa costul ascuns pe care companiile il platesc este chiar performanta lor, capacitatea lor de a genera profit pe termen lung. Cresc datoriile si le scade performanta. Cu alte cuvinte, companiile sunt tinute in viata pe perfuzii, ele functioneaza, dar acumuleaza datorii. Intrebarea pe care noi ne-o adresam constant este cum le putem sprijini sa se insanatoseasca si sa performeze singure pe termen lung? Cum le ajutam sa treaca din zona de tratament la insanatosire? In mod cert solutiile de restructurare ofera premisele pentru o evolutie sanatoasa. Mai departe, insa, pivotarea, inovarea, schimbarea modului de a face business sunt cele care mentin rezultatele", potrivit Paul-Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
Care au fost cele mai afectate sectoare?
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Printre cele mai afectate sectoare in 2023 au fost: comertul cu ridicata si cu amanuntul, alaturi de repararea autovehiculelor si motocicletelor, cu 1.630 de cazuri si o usoara scadere de 1,15% fata de anul precedent. Urmeaza sectorul constructiilor, care a inregistrat o crestere de 3,60% in 2023, cu un total de 1.208 de cazuri, si transporturile si depozitarea - o crestere de 18% si un total de 636 de cazuri.
"Bucurestiul continua sa inregistreze cel mai mare numar de companii in insolventa, cu o crestere de la 1.153 in 2022, la 1.289 in 2023. In acelasi timp, remarcam o crestere a numarului companiilor in insolventa in judete precum Bihor, unde numarul a crescut de la 545 in 2022, la 599 in 2023. Observam si o scadere in judete precum Arges, de la 178 in 2022, la 120 in 2023, semnaland posibile ameliorari in conditiile economice sau eficienta masurilor de prevenire si restructurare implementate", potrivit comunicatului de presa mai sus mentionat.