Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Promovarea IMM-urilor: Comisia Europeana ofera un nou ajutor pentru a stimula competitivitatea acestora

14 /Sep2023
Promovarea IMM-urilor: Comisia Europeana ofera un nou ajutor pentru a stimula competitivitatea acestora
Tags: promovare imm-urisistem fiscal imm-urinoutati imm-uri

Comisia a prezentat in data de 12 septembrie, o serie de initiative menite sa raspunda nevoilor intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) din Europa in contextul economic actual.

IMM-urile, care reprezinta 99% din intreprinderile din Europa, sunt vectori esentiali ai dublei tranzitii verzi si digitale a Europei, insa continua sa se confrunte cu imprevizibilitatea si volatilitatea provocate de numeroasele crize din ultimii ani.

Comunicarea privind ajutorarea IMM-urilor, prezentata astazi, propune noi masuri care vor oferi ajutor pe termen scurt, vor stimula competitivitatea pe termen lung a IMM-urilor si vor consolida echitatea in mediul de afaceri la nivelul intregii piete unice. Ca parte a acestor masuri, Comisia publica astazi, de asemenea, noi propuneri pentru un regulament privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale si pentru o directiva privind instituirea unui sistem fiscal pentru IMM-uri bazat pe sediul social. Alte initiative vizeaza stimularea in continuare a accesului IMM-urilor la finantare, imbunatatirea mediului de afaceri si sprijinirea cresterii IMM-urilor si a transformarii lor in intreprinderi cu capitalizare medie pentru a-si valorifica intregul potential economic.

In special, noul regulament privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale abordeaza intarzierea in efectuarea platilor, o practica inechitabila care compromite fluxul de numerar al IMM-urilor si submineaza competitivitatea si rezilienta lanturilor de aprovizionare. Noile norme vor abroga Directiva din 2011 privind intarzierea in efectuarea platilor si o vor inlocui cu un regulament. Propunerea introduce un termen maxim de plata mai strict, de 30 de zile, elimina ambiguitatile si abordeaza lacunele juridice din directiva actuala. Textul propus garanteaza, de asemenea, plata automata a dobanzilor acumulate si a despagubirilor si introduce noi masuri de asigurare a respectarii legislatiei si masuri reparatorii pentru a proteja intreprinderile impotriva rau-platnicilor.

Sistemul fiscal pentru IMM-uri bazat pe sediul social le va oferi IMM-urilor care isi desfasoara activitatea la nivel transfrontalier prin intermediul sediilor permanente optiunea de a interactiona cu o singura administratie fiscala – cea a sediului social – in loc sa fie nevoite sa respecte mai multe sisteme fiscale. Aceasta propunere va spori securitatea si echitatea in domeniul fiscal, va reduce costurile de asigurare a conformitatii si denaturarile de pe piata care influenteaza deciziile intreprinderilor, reducand totodata la minimum riscul dublei impuneri, al supraimpozitarii si al litigiilor fiscale. Scaderea preconizata a costurilor de asigurare a conformitatii ar trebui mai ales sa stimuleze investitiile si extinderea la nivel transfrontalier in UE. IMM-urile care isi desfasoara activitatea in state membre diferite vor putea sa profite la maximum de libertatea de stabilire si de libera circulatie a capitalurilor, fara a fi stanjenite de obstacole fiscale inutile.

In plus, Comunicarea Comisiei privind ajutorarea IMM-urilor propune mai multe masuri fara caracter legislativ pentru a sprijini IMM-urile si a asigura valorificarea intregului lor potential economic:

  • imbunatatirea actualului mediu de reglementare pentru IMM-uri prin valorificarea succesului primului an complet de aplicare a principiului numarului constant (economii nete de costuri in valoare de 7,3 miliarde EUR), prin ameliorarea aplicarii Testului IMM si prin luarea in considerare in mod consecvent a nevoilor IMM-urilor in cadrul viitoarei legislatii a UE, de exemplu acordand IMM-urilor perioade mai lungi de tranzitie. Comisia va numi un reprezentant al UE pentru IMM-uri pentru a oferi orientari si consiliere Comisiei cu privire la aspectele legate de IMM-uri si pentru a sustine interesele IMM-urilor pe plan extern. Reprezentantul UE pentru IMM-uri va raspunde direct in fata presedintei (si de asemenea, in ceea ce priveste activitatile legate de IMM-uri sprijinite de serviciile sale, in fata comisarului pentru piata interna) si va participa la audierile Comitetului de control normativ cu directiile generale pe tema initiativelor cu impact potential ridicat asupra IMM-urilor. Comisia va promova, de asemenea, utilizarea spatiilor de testare in materie de reglementare pentru a incuraja experimentarea si inovarea la nivelul IMM-urilor;
  • simplificarea procedurilor administrative si a cerintelor de raportare pentru IMM-uri prin lansarea sistemului tehnic „o singura data” (parte a portalului digital unic) pana la sfarsitul anului 2023, care va permite IMM-urilor sa realizeze proceduri administrative in cadrul pietei unice fara a fi nevoite sa prezinte din nou documentele. Comisia va simplifica si va digitaliza procedurile greoaie, cum ar fi declaratiile si certificatele pentru detasarea lucratorilor (de exemplu, asa-numitul document A1 privind drepturile de securitate sociala). In plus, Comisia se va baza pe masurile initiale luate inainte de vara in vederea reducerii cu 25 % a obligatiilor de raportare, anuntata in martie 2023, si va prezenta noi propuneri in saptamanile urmatoare, adoptand totodata masuri de cartografiere sistematica a acestor obligatii si de elaborare a unor planuri specifice de rationalizare pentru anii urmatori;
  • stimularea investitiilor disponibile pentru IMM-uri, pe langa cele peste 200 de miliarde EUR disponibile pentru IMM-uri in cadrul diferitelor programe de finantare ale UE care se deruleaza pana in 2027. Valorificarea succesului ferestrei pentru IMM-uri a programului InvestEU prin incurajarea transferurilor efectuate de statele membre catre compartimentele nationale din cadrul ferestrei respective si prin asigurarea faptului ca o parte din garantia UE in valoare de 7,5 miliarde EUR, propusa in cadrul unei noi ferestre dedicate platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) a InvestEU, este disponibila si pentru IMM-uri. O metodologie simpla si standardizata va sprijini IMM-urile in ceea ce priveste raportarea pe teme legate de durabilitate, facilitand astfel accesul la finantare durabila;
  • crearea de conditii care sa permita dezvoltarea unei forte de munca calificate pentru IMM-uri, prin sprijinirea in continuare a actiunilor de formare oferite de parteneriatele la scara larga pentru competente in cadrul Pactului european privind competentele si a altor initiative de sprijin care vizeaza corelarea competentelor cu nevoile IMM-urilor de pe piata europeana a fortei de munca;
  • sprijinirea cresterii IMM-urilor prin revizuirea, pana la sfarsitul anului 2023, a actualelor praguri de definire a IMM-urilor si elaborarea unei definitii armonizate, precum si prin adaptarea potentiala a anumitor obligatii pentru a le permite intreprinderilor mici cu capitalizare medie sa isi valorifice intregul potential economic...mai multe pe site-ul Comisiei EUROPENE >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Promovarea IMM-urilor: Comisia Europeana ofera un nou ajutor pentru a stimula competitivitatea acestora":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".