Un studiu publicat de Eurostat (Oficiul European de Statistica) arata ca in anul 2020 ponderea femeilor in functii de conducere in companiile locale a fost a 5-a cea mai mica valoare dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Este demn de mentionat ca media europeana este dubla, observa specialistii, asa ca nu mai putin de 38% dintre femei ocupa functii de conducere in tari precum Italia, Austria sau Germania.
Statistica Eurostat a luat in considerare ponderea femeilor in randul membrilor consiliilor de administratie ale celor mai mari companii cotate la Bursa din Romania, dar si cea de la nivel european.
Femeile din Romania castiga mai putin decat omologii lor de sex masculin
Alta problema deseori intalnita in Romania este cea legata de remunerarea femeilor. De multe ori s-a observat ca o femeie este platita mai putin decat un barbat, chiar si atunci cand ocupa acelasi tip de post, observa un studiu realizat de Deloitte in martie 2021.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Cu toate acestea, Romania sta bine la acest capitol, avand in vedere ca inregistreaza al doilea cel mai mic procent privind diferentele de remunerare intre femei si barbati (3,3%) din randul statelor UE, observa Eurostat.
Studiul Deloitte a mai aratat ca femeile din Romania, dar si din cadrul UE, sunt promovate mai rar decat barbatii, iar multi dintre respondenti considera ca un dezavantaj ar fi concediul de maternitate. Nici nu este de mirare, avand in vedere ca femeile lipsesc aproximativ 2 ani de la locul de munca, din acest motiv.
Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca diferentele de acest gen trebuie sa dispara din contextul actual, iar femeile nu ar trebui sa se simta discriminate sub nicio forma, la locul de munca.