Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Scaderea pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro va afecta mediul afacerilor din Romania

26 /Mar2024
Scaderea pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro va afecta mediul afacerilor din Romania
Tags: scaderea pragului pentru microintreprinderiaplicarea cotei de 16% pe profit microintreprinderimodificare sistem impozitare microintreprinderi

Conform Consiliului National al Inteprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) trecerea la impozitul pe profit in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro ar genera cresterea inflatiei.

De asemenea, putem discuta si despre transferul majorarii cheltuielilor in preturile de vanzare, scaderea competitivitatii produselor si serviciilor romanesti si incetinirea sau chiar renuntarea la proiectele de modernizare/digitalizare ale companiilor, potrivit declaratiilor facute de catre oficialii de la Consiliul National al IMM-urilor.

Concret, CNIPMMR respinge scaderea pragului de incadrare in categoria microintreprinderilor de la 500.000 de euro la 100.000 de euro, din aceasta masura rezultand aplicarea cotei de 16% pe profit, in locul celei de 3% pe venit pentru microintreprinderi.

"In conditiile trecerii la impozitul pe profit de 16%, in urma scaderii pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro, modificarea sistemului de impozitare va afecta negativ mediul de afaceri: majorarea cheltuielilor va fi transferata in preturile de vanzare a produselor si serviciilor, rezultand cresterea inflatiei; cresterea costurilor de productie genereaza scaderea competitivitatii produselor si serviciilor romanesti si pierderea de piete de desfacere; lipsa de lichiditati la nivelul companiilor va conduce la diminuarea investitiilor si incetinirea/renuntarea la proiectele de modernizare/digitalizare", conform comunicatului.

CNIPMMR avertizeaza ca modificarea repetata si la intervale scurte de timp a legislatiei fiscale pentru microintrepinderi, precum introducerea de la 1 aprilie a noi conditii de incadrare in categoria microintreprinderilor, prin cumularea veniturilor intreprinderilor legate pentru plafonul de 500.000 de euro, genereaza nesiguranta si o lipsa totala de predictibilitate pentru implementarea planurilor de afaceri. In realitate, introducerea intreprinderilor legate in calculul plafonului pentru microintreprinderi va afecta un numar mai mare de intreprinderi care vor aplica impozitul pe venit, decat cele care au avut venituri peste 100.000 de euro in 2023.

"CNIPMMR reaminteste ca in PNRR-ul aprobat sunt mentionate modificari ale sistemului de impozitare a microintreprinderilor astfel: jalonul 206, Revizuirea cadrului fiscal, Intrarea in vigoare a modificarilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microintreprinderilor, prevede: "Noua lege va modifica Codul Fiscal in vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microintreprinderi. Reducerea dispozitiilor speciale incepe in T1 2023 si se finalizeaza pana in T4 2024". Astfel de situatii au fost generate de lipsa de transparenta in cadrul consultarilor publice cu organizatiile mediului de afaceri, societatea civila si sindicatele in procesul de elaborare a PNRR", se mentioneaza in comunicat.

Aceste prevederi care afecteaza negativ microintreprinderile au fost introduse fara implicarea reprezentantilor mediului de afaceri, si in special al IMM-urilor, iar in acest mod nu s-a reusit identificarea corecta a nevoilor mediului de afaceri, observa reprezentantii IMM-urilor.

CNIPMMR exclude orice noua modificare a Codului Fiscal in anul 2024 si considera ca modificarea sistemului de impozitare a microintreprinderilor propus in PNRR va afecta negativ mediul de afaceri, din cauza cresterii fiscalitatii, ceea ce va afecta economia tarii.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Scaderea pragului pentru microintreprinderi la 100.000 de euro va afecta mediul afacerilor din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".