Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

3 pasi pentru o salarizare echitabila. Ghidul specialistilor Google

18 /Mai2016
Tags: salarizare echitabilasalariu femeisalariu 2016

Problema diferentei de salarizare pe criterii de gen este subiectul a numeroase studii si cercetari. Vice-presedintele HR (People Operations) de la Google, Laszlo Bock, atrage atentia asupra efectelor negative ale salarizarii inechitabile si recomanda un proces prin care diferentierea incorecta poate fi prevenita.

Potrivit lui Laszlo Bock, faptul ca femeile continua sa castige mai putin pentru aceeasi munca prestata de angajatii de gen masculin are un impact economic negativ indiscutabil. Ministrul Muncii a atras atentia asupra faptului ca, in 2016, femeile din Romania continua sa fie platite mai putin decat barbatii.

Mai multe informatii privind salarizarea in Romania AICI>>>


Vestea buna este ca acest fenomen poate fi pe deplin eliminat in urmatorii ani, prin simpla decizie a organizatiilor de orice tip de a constientiza problema si de a aplica masuri eficiente pentru corectarea acesteia.

 

Astfel, specialistii Google recomanda un proces bazat pe 3 pasi principali, pentru o salarizare echitabila:

1. Stabilirea unei viziuni privind salarizarea

Procesul de salarizare ar trebui sa fie bazat pe o viziune sau o filosofie specifica organizatiei in sine.
Pornind de la informatiile privind statutul curent al salarizarii in cadrul companiei si in cadrul altor companii, un bun manager trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:

- ce tip de viziune asupra salarizarii ar sprijini obiectivele si valorile corporatiei?

- cum raportam salarizarea din cadrul companiei la industria in care activeaza si la piata actuala a muncii?

- bugetul si sistemul de beneficii actuale sunt suficiente pentru atragerea si pastrarea celor mai buni experti?

2. Structurarea procesului de salarizare

Structurarea presupune o evaluare a tuturor datelor existente si o clarificare a criteriilor ce vor fi luate in considerare.
Pentru inceput, fiecare post trebuie corelat cu anumite criterii de performanta si anumiti coeficienti. In acest sens, este utila analiza postului.

Urmeaza identificarea valorii postului respectiv pe piata. Cat platesc alte companii pentru un post similar si cum vrem sa ne pozitionam fata de valoarea pietei?

Un principiu important este stabilirea targetului salarial in functie de valoarea postului, nu de salariul anterior al noului angajat. Structurarea inseamna stabilirea unor criterii obiective.

Femeile angajate in 2015 la Google au beneficiat, practic, de o crestere cu 30% a salariului, deoarece salariile lor anterioare erau mult mai mici decat salariile atribuite de Google posturilor respective.

3. Analiza procesului de salarizare

Este un pas complex, care presupune evaluarea la nivel organizational a tuturor aspectelor legate de salarizare, pentru a determina daca este intr-adevar echitabila sau nu.
De la cunoasterea exacta a contextului legal, pana la stabilirea variabilelor care vor fi testate, analiza salarizarii este o investigatie bazata pe date statistice.

In urma analizei, este posibil sa nu se descopere nicio diferentiere injusta. Insa, cel mai probabil, se pot observa diferente semnificative care nu ar trebui sa existe.

Ajustarile imediate de salariu reprezinta o imbunatatire pe termen scurt, insa este esential sa fie identificate cauzele de baza ale acestor diferente, in vederea eliminarii lor.
Nu uitati ca o salarizare echitabila nu inseamna un salariu egal pentru toti. Este vorba de stabilirea criteriilor obiective si corecte, bazate pe performanta. Salarizarea echitabila trebuie sa constituie baza beneficiilor ulterioare.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "3 pasi pentru o salarizare echitabila. Ghidul specialistilor Google":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".