Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ziua de 6 ore de munca, un esec? Ce tara a ajuns la aceasta concluzie

09 /Ian2017
Tags: 6 ore de muncaprogram de lucru 6 oreprogram de munca redus suedia

Daca la inceput s-a dovedit a fi un real succes, ziua de munca de 6 ore, la care trecusera anumiti angajati din Suedia, pare sa nu fie o idee chiar atat de buna, daca ar fi sa observam ultimele statistici.

Poate ca iti amintesti ca in urma cu doi ani, Suedia anunta, cu mare bucurie, decizia de a renunta la vestitul program de 8 ore, in acest fel ajutand angajatii sa fie mai sanatosi, relaxati si sa beneficieze de mai mult timp liber.

Experimentul a avut loc in orasul suedez Gothenburg, iar cei care au beneficiat de acest program de munca redus la 6 ore au fost angajatii de la stat.

Desigur, la inceput lucrurile pareau sa mearga bine, iar asistentele de la azilul de batrani Svartedalen au inceput sa se simta mai bine, dupa ce, in prealabil, suferisera din pricina depresiei si a extenuarii, asa ca experimentul parea a fi un succes.

Din pacate, exista si vesti mai putin imbucuratoare pentru cei care deja se obisnuisera cu acest tip de program. Costurile depasesc cu mult asteptarile suedezilor, asa ca programul de 6 ore pare sa nu fie o alegere inteleapta pentru economia orasului.

Asadar, in cadrul azilului de batrani, costurile proiectului s-au ridicat la un total de 1,3 milioane de dolari, dat fiind faptul ca, pentru a acoperi programul de lucru redus, a fost necesara angajarea a 17 asistente.

Chiar daca atat angajatii, cat si pacientii din azil au fost multumiti, primii avand o stare de sanatate mai buna, orasul suedez nu isi poate permite sa permanentizeze acest tip de program din pricina costurilor mult prea ridicate.


Suedia nu doreste sa renunte total la programul de 6 ore, prognozele fiind in continuare optimiste


In Suedia, au loc mai multe astfel de experminente, iar cel din Gothenburg este doar unul dintre ele. Exista si vesti bune, in sensul in care angajarile suplimentare facute de autoritatile orasului au ajutat finantele guvernului national, reducand considerabil costurile legate de somaj in primele 18 luni ale experimentului datorita joburilor noi, arata un raport intermediar.

Politicienii suedezi sunt in continuare optimisti si spera ca programul de 6 ore de munca sa fie o reusita, asa ca experimentele de acest gen vor continua, specialistii considerand ca acestea pot avea un impact pozitiv pe termen lung, daca se va gasi un echilibru.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ziua de 6 ore de munca, un esec? Ce tara a ajuns la aceasta concluzie":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Articole similare

Oficial: Suedia a trecut la ziua de munca de 6 ore
Mai multe articole despre 6 ore de munca
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".