Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Ce faci cand seful tau iti fura ideea?

13 /Oct2016

Ti-a venit o idee extraordinara, te-ai gandit la un nou produs sau la o noua strategie de marketing care va duce pana la cer vanzarile firmei, si te grabesti sa i-o prezinti sefului tau. Acesta stramba insa din nas, iar tu, usor rusinat, te retragi si lasi totul balta. Dar, peste cateva saptamani, surpriza! Seful prezinta ideea ta la urmatoarea sedinta ca fiind A LUI (!), toti cei din conducerea firmei sunt entuziasmati, si seful primeste, cu gura pana la urechi, felicitari din toate partile. Ce faci intr-o asemenea situatie?

 

Ei bine, cel mai neinspirat lucru pe care ai putea sa il faci ar fi sa agiti apele si sa-l parasti pe seful furacios directorului general al firmei, intr-o incercare (absolut de inteles) de a restabili adevarul. Doar ca situatia ar fi dezavantajoasa pentru tine, cu atat mai dezavantajoasa daca ai avut proasta inspiratie sa ii prezinti ideea respectiva intre patru ochi si strict verbal.

Gandeste-te logic, ce ar urma? Ar urma in cel mai bun caz o intrebare pe un ton amical adresata intre patru ochi sefului invinuit care ar zambi ingaduitor si ar explica foarte convingator, cu siguranta si cu calmul date de functia sa, ca nici vorba de furt. Iar partea proasta e ca el chiar ar putea crede sincer ce spune - pur si simplu nu-si mai aminteste de discutia cu tine, dar ideea i-a ramas undeva in cap si acum e convins ca a fost a lui de la bun inceput.

In consecinta, nu ti-ai castiga dreptatea, in schimb lucrurile s-ar putea intoarce usor impotriva ta: ai fi privit drept un individ care nu respecta ierarhiile si care se agata de o chestie “neimportanta”, iar viitorul tau in subordinea sefului reclamat ar deveni sumbru – evaluarile negative ar curge garla, ai fi omis in mod constant de la bonusuri sau alte recompense, ai primi sarcini peste sarcini sau, din contra, ai fi marginalizat si fortat in cele din urma sa demisionezi.

Nicio secunda sa nu-ti inchipui ca seful tau va primi o mustruluiala zdravana sau ca va fi pus direct pe liber, iar tu ii vei ocupa locul. Si asta deoarece intervin aici atat aspecte legate de legislatia muncii (nu poti sa retrogradezi pe cineva doar pentru ca n-a fost fair-play intr-o anumita situatie), cat si aspecte legate de postura neplacuta in care l-ai pune pe directorul general (doar el l-a numit pe seful respectiv pe acea pozitie).

Asa ca cel mai bine, spun expertii in resurse umane, este ca intr-o astfel de situatie sa lasi lucrurile cum au picat, dar in schimb sa faci tot posibilul ca pe viitor asemenea situatii sa nu se mai repete.

Si aici ai la indemana o solutie foarte simpla: nu iti mai expune ideile in discutii private cu seful, ci doar la sedinte, unde exista o multime de martori, inclusiv persoane din conducerea superioara a firmei. Iar daca nu esti invitat la aceste sedinte, ai macar grija ca ideile tale sa i le inaintezi sefului in scris, sub forma unui e-mail pe care, ca masura de prevedere, sa-l printezi imediat ce l-ai trimis.

E clar ca seful va avea retineri serioase in a-si mai asuma ideile tale daca va sti ca poti sa vii oricand cu o dovada clara privind paternitatea lor.

O asemenea masura simpla ar trebui sa rezolve problema furtului ideilor. Totusi, daca situatia nu inceteaza si vezi ca inclusiv conducerea superioara a firmei tolereaza un astfel de comportament, poti fie sa soliciti transferul in alt departament, fie sa iti dai demisia. Dar in acest al doilea caz, ai grija sa mentionezi in demisie motivul clar al gestului tau (practicile jenante ale sefului), lucru care, cu siguranta, va crea o oarecare valva in firma si il va pune pe individ intr-o lumina foarte proasta.

Desigur, asta va insemna sa rupi complet legatura cu firma si sa nu iti mai lasi loc de “Buna ziua!”. Dar nici sa traiesti intr-o frustrare continua nu e o solutie. Si poate ca asa conducerea firmei respective va intelege un adevar simplu si universal valabil, acela ca, pentru un angajat, recunoasterea meritelor este adesea chiar mai importanta decat un salariu foarte bun.

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Ce faci cand seful tau iti fura ideea?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".
© copyright 2012 - 2023 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Formarea profesionala a angajatilor. Obligatiile angajatorului + Documente utile".