Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Semnarea fisei postului - ce se intampla daca salariatul refuza sa semneze?

27 /Iul2023
Semnarea fisei postului - ce se intampla daca salariatul refuza sa semneze?
Tags: fisa postului modificariart 40 codul munciisalariat refuza fisa postului

"In cazul in care se modifica fisa postului - se modifica anumite responsabilitati sau se introduc altele noi iar ocupantul postului nu vrea sa semneze noua versiune, angajatorul ce drepturi are si angajatul ce obligatii si drepturi?"

Raspunsul specialistului: 

In conformitate cu prevederile art. 17 din Legea 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile fisa postului, cu specificarea atributiilor postului se regaseste in contractul individual de munca (este anexa la contract), iar modificarea acesteia se poate face prin act aditional la contractul de munca si nu este suficienta doar semnarea noii forme a fisei postului.

Rentrop & Straton va ofera acum cea mai bogata culegere de fise de post actualizate conform noului COR in vigoare: 250 modele de fise de post, EDITABILE, toate continand criterii de evaluare a performantelor va ajuta chiar ACUM, detalii aici >>>

Potrivit art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, angajatorul are dreptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii, iar potrivit art. 41 alin. (1) din acelasi act normativ contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Prin urmare, pentru modificarea fisei postului aveti nevoie de acordul salariatului.

Fisa postului modificari 

Prin urmare ambele parti, angajator si salariat, trebuie sa discute si sa negocieze noua forma a fisei postului, sa analizeze implicatiile faptului ca salariatul va primi noi responsabilitati, inclusiv implicatii de natura salariala (acordarea unei cresteri salariale ca urmare a modificarii unor atributii, a repartizarii altora noi), aspecte de natura a incuraja salariatul sa accepte modificarea.

De asemenea, prin negociere se abordeaza si motivele angajatorului pentru modificarea fisei postului dar si motivele salariatului de a refuza noua fisa a postului sau conditiile in care acesta ar fi dispus sa o semneze. Toate aceste aspecte ar fi oportun sa fie consemnate intr-un proces verbal al negocierii. La negociere pot participa si reprezentantul sindicatului (daca exista) sau reprezentantul salariatilor.
 

Angajatorul are dreptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat
 

Asa cum am mentionat mai sus, conform Codului muncii, angajatorul are dreptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat si dreptul de a da dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor. Astfel, in situatia in care atributiile stabilite de angajator sunt stabilite in conditiile legii si ale Regulamentului intern al unitatii si nu presupun modificarea functiei si nici nu afecteaza natura muncii prestate, apreciem ca salariatul nu are temei legal sa nu semneze actul aditional si noua fisa a postului.

In situatia in care, in urma negocierii, nu se ajunge la un consens, poate interveni situatie de conflict, care poate avea ca finalitate demisia salariatului sau concedierea acestuia de catre angajator. In situatia in care se ajunge in instanta de judecata in urma conflictului vor fi foarte importante documentele aferente negocierii, pentru a dovedi buna credinta si respectarea legii de catre parti.

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Semnarea fisei postului - ce se intampla daca salariatul refuza sa semneze?":
Rating:

Nota: 4.36 din 5 din 42 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".