Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
portal-resurseumane.ro

Cat de importante sunt bunele maniere la locul de munca?

13 /Iun2016
Tags: bune manierereguli politeteconduita profesionala

Cei mai multi oameni dau dovada de standarde duble atunci cand vine vorba de bunele maniere: lucruri pe care le consideram acceptabile in alt context devin inacceptabile la locul de munca, sau invers.

Indiferent de cat de informal este mediul in care lucram sau de functia celor cu care interactionam, bunele maniere ar trebui sa fie respectate in mod egal la locul de munca. Adevarul este ca fiecare dintre noi cunoaste regulile nescrise ale politetii, dar nu toti le aplica in orice context.

In primul rand, trebuie sa pornim de la premisa ca nerespectarea bunelor maniere poate fi neintentionata. Intr-un mediu profesional, este foarte usor sa devenim absorbiti de propriile sarcini si proiecte, sau sa fim atat de stresati incat neglijam neintentionat asteptatile celorlalti.

Cu cat ritmul de munca este mai alert, cu atat angajatii si managerii "sar" peste anumite etape, folosesc un ton agresiv sau solicita anumite lucruri intr-un mod imperativ.

Insa, nerespectarea frecventa a unui anumit cod de conduita poate provoca, pe de o parte, conflicte intre colegi si, pe de alta parte, chiar demisia unui angajat valoros.
Atunci cand nu este luata nicio masura, incalcarile frecvente ale bunelor maniere devin o parte a culturii organizationale.

In mod ideal, in orice mediu profesional ar trebui sa existe un set de reguli cu privire la:

- comunicarea pe e-mail


- vestimentatie si tinuta
- comunicarea directa
- pauze si servirea mesei
- utilizarea echipamentului de birou

Aceste reguli trebuie sa fie cunoascute si intelese de catre tot personalul. Ideal ar fi ca si evaluarea sa includa o sectiune referioare la acest lucru. Nerespectarea bunelor maniere poate degenera rapid in indisciplina, de accea este important sa fie tratata corespunzator de catre responsabilii HR.

Ce poti face, in calitate de angajat?

- afiseaza comportamentul adecvat, in orice situatie. Comporta-te in mod exemplar si vei deveni, in mod real, un exemplu pentru ceilalti

- evidentiaza si apreciaza exemplele de un astfel de comportament. Multumeste colegilor care nu uita sa isi inchida telefonul inainte de o sedinta, de exemplu.

- ofera sugestii pozitive sefului tau direct sau managerului de Resurse Umane, pentru imbunatatirea concreta a unei situatii.

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cat de importante sunt bunele maniere la locul de munca?":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 10 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".
© copyright 2012 - 2025 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

NOU!
Teste de Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Recrutati cei mai buni oameni pentru firma dvs!

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor".