Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

11 tipuri de zile LIBERE de care pot beneficia angajatii din Romania

04 /Iul2023
11 tipuri de zile LIBERE de care pot beneficia angajatii din Romania

Stiati ca, potrivit Legii 91/2014, salariatul parinte poate solicita acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru a verifica starea de sanatate a copilului?

Atentie, nu este vorba despre o zi libera care se acorda in cazul in care copilul este efectiv bolnav, pentru ca atunci ar beneficia de un concediu platit pentru ingrijirea copilului bolnav (conform OUG nr. 158/2005).

Practic, este vorba de o zi in care salariatul programeaza o vizita cu copilul la medic, pentru un control, o zi libera fara plata si care nu are caracterul unei invoiri. Iar dvs. sunteti obligat sa acordati aceasta zi libera, in caz contrar riscati o amenda intre 500 si 1.500 de lei.  

Va oferim informatii complete despre toate tipurile de zile libere, cu plata sau fara plata, la care angajatii au dreptul!

Parcurgeti lucrarea specializata de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton Zile libere si invoiri. Legislatie comentata. Caracteristici. Probleme si solutii. Sanctiuni. Lucrarea prezinta toate tipurile de zile libere de care pot beneficia salariatii, cu temeiuri legale, comentarii, spete rezolvate si recomandari extrem de utile pentru orice angajator, DETALII AICI >>>


Zile LIBERE in Romania - nu orice zi in care nu se lucreaza este, tehnic vorbind, zi libera!


Zilele de repaus saptamanal sau zilele in care nu se lucreaza pentru a se compensa orele suplimentare, sau ca efect al unui program inegal de lucru, reprezinta perioade in care salariatul isi exercita dreptul la odihna, adica perioade de repaus.

Dimpotriva, zilele libere consacrate in legi speciale pentru diferite interese personale sau de familie ale salariatului nu sunt destinate refacerii capacitatii de munca a acestuia. De exemplu, donatorii de sange, parintii care isi supravegheaza copiii in cazul suspendarii activitatilor didactice, martorii in procesul penal – desfasoara alte activitati, care nu au legatura cu refacerea capacitatii de munca, dar pe care legiuitorul le-a considerat suficient de importante pentru a interveni in raportul contractual de munca.

Justificarea acordarii de zile libere este, fara exceptie, independenta de munca insasi; de aceea prevederea lor are caracter imperativ si ii este impusa angajatorului, chiar in contra vointei sale, DETALII AICI >>>


Exemple de spete practice solutionate in lucrare

Speta 1

Cate zile libere platite pentru evenimente deosebite se acorda in cazul decesului bunicilor?

Speta 2

Cele 5 zile libere platite pentru casatoria angajatului, mentionate in Regulamentul Intern, trebuie sa fie acordate in perioada datei casatoriei?

Speta 3

Zilele libere pentru evenimente deosebite se inregistreaza doar in pontaj sau trebuie sa fie evidentiate si in declaratia D112?


Zilele libere nu constituie perioade de suspendare a CIM
 

Acordarea lor este determinata de o situatie specifica in care se gaseste salariatul si constituie adesea modalitati de asigurare a unui anume echilibru intre viata profesionala si viata privata ori intre indeplinirea unor interese private si a unor interese publice, obstesti.

Faptul ca aceste zile libere nu reprezinta perioade de suspendare are o serie de consecinte juridice imediate.

Parcurgeti lucrarea specializata de ultima ora a Grupului Rentrop & Straton Zile libere si invoiri. Legislatie comentata. Caracteristici. Probleme si solutii. Sanctiuni, detalii AICI >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "11 tipuri de zile LIBERE de care pot beneficia angajatii din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".