Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordarea de vouchere de vacanta proportional cu timpul de lucru - este LEGAL?

16 /Mai2023
Acordarea de vouchere de vacanta proportional cu timpul de lucru - este LEGAL?
Tags: acordare vouchere de vacanta proportional cu timpul lucratvouchere de vacanta diferentiate

"Suntem angajator institutie publica, serviciul public de utilitati. Avem un salariat care este angajat cu contract individual de munca (personal contractual)perioada nedeterminata, cu 4 ore norma/zi si care este pontat lunar pentru activitatea efectuata. "

Conform legislatiei in vigoare si hotararii de consiliu local, prin care s-a aprobat bugetul pentru anul 2023, buget ce contine si sumele destinate drepturilor salariale, avem obligatia ca angajator, sa acordam salariatilor vouchere de vacanta pe suport electronic, in valoare de 1450 lei/an, pentru anul in curs. Salariatul cu 4 ore norma/zi , are functia de baza (8 ore) la alt angajator unde nu primeste vouchere de vacanta (avem adresa de la respectivul angajator). In acest caz, salariatului in cauza, avem obligatia sa-i acordam vouchere de vacanta in valoare de 1450 lei/an, sau doar 50% din valoare, datorita normei reduse de lucru? Nu am identificat in legislatia in vigoare, aceasta precizare.


Raspunsul specialistilor: 

 

Potrivit art.1 alin.(2) din OUG nr.8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat."

La art. 3 alin.(2) din Normele la OUG 8/2009, aprobate prin HG 215/2009, cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca in cazul salariatilor din institutiile si autoritatile publice prevazute la art. 1 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1450 lei pentru un salariat, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinatie.


Totodata, din perspectiva cuantumului acordat apreciem ca relevanta prezinta art.12 alin.(2) din anexa la hotararea sus-mentionata in cuprinsul caruia se precizeaza urmatoarele: „Cuantumul acordat salariatilor, altii decat cei prevazuti la art. 3 alin. (2), sub forma voucherelor de vacanta se stabileste, in conditiile legii, de catre angajatori proportional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de munca, intr-un an calendaristic”.

Asadar, aceasta modalitate de stabilire a cuantumului acordat salariatilor proportional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de munca, intr-un an calendaristic, este astfel determinata doar pentru celelalte categorii de angajatori, altii decat institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice.

Pentru aceasta ultima categorie, se observa ca legea nu distinge si nu stabileste ca se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in perioada de referinta sau cu durata de exercitare a raportului de munca/de serviciu.

Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la Portal Codul Muncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordarea de vouchere de vacanta proportional cu timpul de lucru - este LEGAL?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 12 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".