Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordarea somajului tehnic dupa data de 30 iunie 2021. Cum procedam?

07 /Iul2021
Acordarea somajului tehnic dupa data de 30 iunie 2021. Cum procedam?
Tags: soma tehnic 30 iunie 2021continuare somaj tehnic. plata soma tehnic

„Prelungirea OUG 211/2020 doar pana la 30 iunie 2021 influenteaza acordarea somajului tehnic dupa data respectiva? Nu se mai acorda somaj tehnic incepand cu aceasta data?”

 

Raspunsul specialistului

Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din inițiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Salariatii beneficiaza de o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Asadar, somajul tehnic este reglementat de Codul muncii, angajatorul avand posibilitatea sa suspende oricand contractele individuale de munca ale salariatilor daca activitatea sa este intrerupta sau redusa pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Prin OUG 30/2020 s-a reglementat posibilitatea decontarii indemnizatiei de somaj tehnic din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Asadar, in prezent, sunt reglementate:
- somajul tehnic, cu plata indemnizatiei din fondurile angajatorului;


- somajul tehnic, cu plata indemnizatiei de la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Conform art. 1 alin. (1) din OUG 211/2020 prevederile art. XI si XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 se acorda pana la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate prevazute de Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, conform acestei prevederi legale, indemnizatia de somaj tehnic nu va mai putea fi suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru perioada ulterioara datei de 30 iunie 2021 daca printr-un act normativ nu se prelungeste aceasta perioada. Dar angajatorul va putea sa suspende contractele individuale de munca ale salariatilor pentru somaj tehnic cu plata indemnizatiei din propriile fonduri daca activitatea sa este intrerupta sau redusa pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.


Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordarea somajului tehnic dupa data de 30 iunie 2021. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 2.67 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".