Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Acordarea unei zile libere pentru donarea de sange - conditii in RI

28 /Feb2024
Acordarea unei zile libere pentru donarea de sange - conditii in RI
Tags: zi libera donare de sangedonarea de sange zi libera

"In cazul acordarii de zi libera platita in baza Legii 282 din 2005 pentru donare de sange, ce reguli pot institui pentru acordarea acesteia, in regulamentul intern?"

Raspunsul specialistilor: 

Analizand prevederile Legii nr. 282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu am regasit reglementarea acordarii unei zile libere platite pentru donarea de sange.

Insa o asemenea reglementare am regasit la art. 11 din HG nr. 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange unde se prevede ca donatorul de sange are dreptul, la cerere, sa primeasca o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati.
Actul normativ nu prevede ca aceasta zi libera este zi libera platita si astfel, in opinia noastra, in acest ca ar putea fi acordata o zi de concediu fara plata in temeiul art. 153 din Codul muncii si al art. 11 din HG nr. 1364/2006.

In situatia in care angajatorul este cel care decide ca aceasta zi libera este platita, apreciem ca, in regulamentul intern, ar trebui sa se mentioneze:

- faptul ca ziua libera acordata pentru donarea de sange, conform prevederilor HG nr. 1364/2006 este zi libera platita;


- procedura de acordare a acesteia: faptul ca salariatul trebuie sa depuna o cerere pentru acordarea zilei libere, care este termenul de depunere a acestei cereri si alte documentele care se depun dupa ce se efectueaza donarea de sange - documentele justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata donarea de sange (art. 12 din HG nr. 1364/2006). Astfel, pe baza cererii angajatului si a documentelor justificative primite de la centrul de donare se acorda si se plateste ziua libera pentru salariatul donator.

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane. 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Acordarea unei zile libere pentru donarea de sange - conditii in RI":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".