Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Amenzi ITM daca angajatorii si salariatii nu respecta aceste 10 reguli la locul de munca

21 /Mai2021
Amenzi ITM daca angajatorii si salariatii nu respecta aceste 10 reguli la locul de munca
Tags: reguli ssm inspectia munciispatii de lucru angajatidezinfectare spatiu lucru

Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 26.04 – 15.05 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 6.246.000 de lei, din care 6.107.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost depistate 279 persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 3.437 avertismente si au fost dispuse 7.909 masuri de remediere a neconformitatilor constatate.


Rezultatele detaliate ale actiunilor de control in domeniul relatiilor de munca, al securitatii si sanatatii in munca, precum si cele privind respectarea prevederilor Legii nr. 55/2020, desfasurate de inspectorii de munca in perioada 26.04 – 15.05 2021, sunt disponibile pe site-ul Inspectiei Muncii AICI

Inspectia Muncii atrage atentia asupra unora dintre regulile importante pe care angajatorul trebuie sa le respecte in vederea revenirii la locul de munca a lucratorilor:

1. Soseste la sediul companiei inainte de venirea angajatilor pentru a verifica implementarea masurilor de prevenire a raspandirii virusului SARS COV-2;

2. Delimiteaza culoarele de circulatie pentru evitarea aglomeratiei;

3. Dezinfecteaza spatiile comune si spatiile de lucru ale angajatilor, urmand ca acestia sa contribuie ulterior la mentinerea igienei spatiului de lucru;

4. Verifica aplicarea corecta a benzilor de marcare a distantei minime recomandate in unitatile unde se lucreaza cu publicul;

5. Asigura reinstruirea angajatilor ce revin la locul de munca dupa o intrerupere a activitatii mai mare de 30 de zile sau dupa o perioada in care si-a desfasurat activitate de acasa.

Angajatul, chiar daca in spatiu exterior a simtit efectele masurilor de relaxare, in special nepurtarea mastii, trebuie sa stie ca la locul de munca are, in continuare, o serie de obligatii, dintre care cele mai importante sunt:

6) sa nu vina la serviciu daca are temperatura mai mare de 37,3 grade sau alte simptome ale infectarii cu SARS COV-2;

7) sa poate masca de protectie tot timpul cat se afla la locul de munca;

8)  sa isi spele si dezinfecteze mainile ori de cate ori este necesar;

9) sa aeriseasca constant incaperea in care isi desfasoara activitatea;

10) sa dezinfecteze spatiul de lucru, obiectele si instrumentele cu care lucreaza si sa evite stationarea in spatiile comune si sa se deplaseze doar pe caile de circulatie asigurate de angajator. 

”Dupa o perioada restrictiva, generata de pandemia de COVID-19, care a avut un impact puternic in vietile tuturor, Romania se intoarce la munca in toate domeniile de activitate.

Ne dorim ca aceasta revenire la normalitate sa se realizeze in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori si sa fie tratata cu responsabilitate si seriozitate de fiecare angajat si angajator din Romania.

Inspectia Muncii intelege importanta acestui moment si vine in sprijinul tuturor actorilor implicati pe piata muncii incercand sa aduca solutii si recomandari pentru desfasurarea activitatii in conditii de siguranta, dar si masuri aplicabile in diverse situatii potentiale cu care acestia se pot confrunta la locul de munca. Inspectorii de munca din domeniul securitatii si sanatatii in munca vegheaza, in continuare, la buna desfasurare a activitatii la locurile de munca pe care le inspecteaza, dar vrem sa subliniem ca atentia noastra este directionata in primul rand pe informarea si indrumarea angajatorilor si lucratorilor cu cele mai bune masuri pe care le pot lua in vederea prevenirii infectarii cu virusul SARS-COV-2 la locul de munca.

nspectorii de munca pot aplica si sanctiuni contraventionale acolo unde neconformitatea constata are un risc social ridicat, dar, asa cum am aratat si cu alte ocazii, amenda nu este un scop in sine, ci doar un mijloc de a-i indrepta pe cei certati cu legea. Mult succes in activitate!” a precizat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, potrivit comunicatului Inspectiei Muncii. 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Amenzi ITM daca angajatorii si salariatii nu respecta aceste 10 reguli la locul de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".