Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Angajatii nevaccinati din centrele rezidentiale, mutati pe alte posturi pana se vaccineaza

16 /Sep2021
Angajatii nevaccinati din centrele rezidentiale, mutati pe alte posturi pana se vaccineaza
Tags: angajati vaccin centre rezidentialeministrul muncii centre rezidentialeangajati nevaccinati

La ora actuala, potrivit ministrului Muncii, circa 57% dintre angajatii centrelor rezidentiale de stat sunt nevaccinati, iar o noua ordonanta stabileste mutarea acestora in alte centre pana se vaccineaza.

"Noi avem convingerea ca, asa cum s-a intamplat si in alte sisteme, constientizarea oportunitatii de vaccinare va da rezultate si ca numarul angajatilor vaccinati va creste in centrele rezidentiale. Optiunea pentru vaccinare este una deschisa, pe care orice om rational este obligat sa o ia in considerare, intrucat asta este solutia pentru a salva vieti, pentru a diminua impactul unei boli", a precizat ministrul Raluca Turcan cu privire la posibilitatea ca aceasta masura ar putea provoca probleme in functionarea centrelor rezidentiale in contextul procentului mare al angajatilor nevaccinati care ar putea fi afectati, subliniaza Agerpres.

In opinia ministrului, masura propusa de Guvern nu ingradeste dreptul la munca al angajatilor nevaccinati din centrele rezidentiale.

In cazul in care masura prevazuta in ordonanta de urgenta aflata in discutie ar prezenta probleme de constitutionalitate, atunci Guvernul ia in calcul ca masura sa fie aplicata printr-un proiect de lege inaintat Parlamentului, a adaugat oficialul de la Munca.


"Numarul persoanelor beneficiare care s-au vaccinat este mai mare decat numarul angajatilor care au decis sa faca acest lucru. Spre exemplu, din serviciile rezidentiale destinate adultilor cu dizabilitati aflate in subordinea Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, peste 90% din beneficiarii acestor servicii sunt vaccinati, in timp ce personalul este vaccinat doar in procent de peste 57%, ceea ce conduce la cresterea riscului de infectare a beneficiarilor", a afirmat Raluca Turcan, potrivit aceleiasi surse.

De asemenea, in prezent, textul ordonantei de urgenta aflat in discutie prevede ca angajatii centrelor rezidentiale trebuie sa fie vaccinati, sa fi trecut prin boala sau sa efectueze test PCR.

"Am decis completarea Legii nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu prevederi exprese privind obligatia furnizorilor de servicii sociale de a solicita angajatilor care desfasoara activitati ce presupun contactul cu persoanele beneficiare sa faca dovada fie a vaccinarii, fie imunizarii naturale, fie a unui test negativ. (...) Daca nu exista o recomandare medicala pentru a nu face vaccinul, iar angajatul decide ca nu doreste sa se vaccineze si nici nu a dobandit imunitate printr-un episod de infectie cu SARS-COV-2, acesta trebuie sa faca dovada unui test negativ", a declarat Raluca Turcan. 


 

 

 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Angajatii nevaccinati din centrele rezidentiale, mutati pe alte posturi pana se vaccineaza":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".