"Noi avem convingerea ca, asa cum s-a intamplat si in alte sisteme, constientizarea oportunitatii de vaccinare va da rezultate si ca numarul angajatilor vaccinati va creste in centrele rezidentiale. Optiunea pentru vaccinare este una deschisa, pe care orice om rational este obligat sa o ia in considerare, intrucat asta este solutia pentru a salva vieti, pentru a diminua impactul unei boli", a precizat ministrul Raluca Turcan cu privire la posibilitatea ca aceasta masura ar putea provoca probleme in functionarea centrelor rezidentiale in contextul procentului mare al angajatilor nevaccinati care ar putea fi afectati, subliniaza Agerpres.
In opinia ministrului, masura propusa de Guvern nu ingradeste dreptul la munca al angajatilor nevaccinati din centrele rezidentiale.
In cazul in care masura prevazuta in ordonanta de urgenta aflata in discutie ar prezenta probleme de constitutionalitate, atunci Guvernul ia in calcul ca masura sa fie aplicata printr-un proiect de lege inaintat Parlamentului, a adaugat oficialul de la Munca.
"Numarul persoanelor beneficiare care s-au vaccinat este mai mare decat numarul angajatilor care au decis sa faca acest lucru. Spre exemplu, din serviciile rezidentiale destinate adultilor cu dizabilitati aflate in subordinea Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, peste 90% din beneficiarii acestor servicii sunt vaccinati, in timp ce personalul este vaccinat doar in procent de peste 57%, ceea ce conduce la cresterea riscului de infectare a beneficiarilor", a afirmat Raluca Turcan, potrivit aceleiasi surse.
De asemenea, in prezent, textul ordonantei de urgenta aflat in discutie prevede ca angajatii centrelor rezidentiale trebuie sa fie vaccinati, sa fi trecut prin boala sau sa efectueze test PCR.
"Am decis completarea Legii nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu prevederi exprese privind obligatia furnizorilor de servicii sociale de a solicita angajatilor care desfasoara activitati ce presupun contactul cu persoanele beneficiare sa faca dovada fie a vaccinarii, fie imunizarii naturale, fie a unui test negativ. (...) Daca nu exista o recomandare medicala pentru a nu face vaccinul, iar angajatul decide ca nu doreste sa se vaccineze si nici nu a dobandit imunitate printr-un episod de infectie cu SARS-COV-2, acesta trebuie sa faca dovada unui test negativ", a declarat Raluca Turcan.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
40 Modele de Regulament Intern