Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Asigurarea obligatorie in sistemul de pensii - ce se intampla de la 1 septembrie 2024?

04 /Iun2024
Asigurarea obligatorie in sistemul de pensii - ce se intampla de la 1 septembrie 2024?
Tags: asigurarea obligatorie in sistemul de pensiilegea nr. 360/2023

Cadrul legal in ceea ce priveste pensionarea incepand cu data de 1 septembrie 2024 il constituie Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii publicata in Monitorul Oficial numarul 1089 din data de 4 decembrie 2023.

Aceasta lege va fi pusa in aplicare de Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii aprobate prin Hotararea Guvernului nr.181/2024 publicata in Monitorul Oficial numarul 171 din data de 1 martie 2024.

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?

Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 –
Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>

In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu urmatoarele persoane: 

a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca; 
b) functionarii publici; 


c) alte persoane care realizeaza venituri asimilate salariilor pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal; 
d) persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti; 
e) persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri; 
f) persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal. 
g) persoanele care desfasoara activitate in calitate de prestator casnic, potrivit Legii nr. 111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic, care datoreaza contributia de asigurari sociale.

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sunt asigurate in sistemul public de pensii pe baza declaratiei individuale de asigurare(declaratia unica).

Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care se datoreaza contributie de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal pe baza declaratiei nominale de asigurare depusa de platitorul de venit (declaratia 112 sau a declaratiei individuale de asigurare (declaratia unica), inregistrate la organul fiscal competent. 

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectual[ sunt asigurate in sistemul public de pensii pe baza declaratiei individuale de asigurare(declaratia unica).

Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau venituri din activitati independente sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii daca realizeaza un venit net anual de cel putin 12 salarii de baza minime brute pe tara...mai multe in ghid practic Noua lege a pensiilor, care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii, detalii AICI >>>

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Asigurarea obligatorie in sistemul de pensii - ce se intampla de la 1 septembrie 2024?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".