Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Calcul deducere pensie facultativa in 2020. Angajat in cursul anului fara sa mai fi lucrat anterior

29 /Ian2020
Tags: deducerepensie facultativacontributie pensie facultativa

Avand in vedere aplicarea deducerii la impozitul pe salariu pentru a verifica incadrarea in plafonul anual de 400 euro, ca parte a Codului fiscal, normele metodologice precizeaza si faptul ca in situatia in care angajatul isi schimba locul de munca, vechiul angajator trebuie sa elibereze salariatului o adeverinta din care sa reiasa cuantumul deducerilor fiscale acordate in cursul anului fiscal pana la momentul mutarii, care trebuie prezentata de salariat la noul loc de munca, astfel incat noul angajator sa aiba informatia cu privire asupra diferentei ramase de acordat ca deductibilite fiscala pentru contributiile aferente pensiei facultative.

Apare insa situatia in care salariatul nu prezinta adeverinta pentru ca nu a lucrat si este angajat de la jumatatea anului, avand in contractul de aderare la pensia facultativa o contributie de 200 lei/luna. 

Cum se calculeaza deductibilitatea deductibilitatea in acesta situatie ? Se va raporta contributia la numarul de luni pe an?

Raspunsul specialistului:

Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:

(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;

(ii) cotizatia sindicalaplatitain luna respectiva;

(iii)contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catreentitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;

(iv) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;

Astfel, salariatul are dreptul sa i se deduca pensia facultativa suportata de el din venitul brut asupra caruia se calculeaza impozitul pe venit in limita a 400 Euro/an.

Prevederile legale din Normele metodologice pe care le-ati citat se refera la situatia in care salariatul isi schimba locul de munca. Or, in situatia expusa salariatul nu isi schimba locul de munca in cursul anului ci se angajeaza in cursul anului fara sa mai fi lucrat anterior.

De aceea, din punctul nostru de vedere salariatul are dreptul sa i se deduca contributia la pensia facultativa pana la limita de 400 Euro in baza unei declaratii pe proprie raspundere a salariatului prin care acesta sa declare ca in cursul anului pana la angajare nu a mai beneficiat de deducere intrucat nu a lucrat.

 

Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro


 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Calcul deducere pensie facultativa in 2020. Angajat in cursul anului fara sa mai fi lucrat anterior":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".