Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Cei care adopta copii vor avea un concediu de acomodare de 2 ani

01 /Mar2023
Cei care adopta copii vor avea un concediu de acomodare de 2 ani
Tags: adoptie copii concediu acomodareconcediu acomodare 2 anilegea adoptiei

Salariatii care urmeaza sa adopte un copil ar putea avea noi motive de bucurie in curand, avand in vedere ca durata concediului de acomodare oferit in aceasta situatie s-ar putea dubla, conform unei propuneri legislative care recent a primit votul favorabil al deputatilor.

In proiectul de Lege pentru modificarea art.50 alin.(1) din Legea nr.273 /2004 privind procedura adoptiei se poate remarca faptul ca acest concediu ar putea dura 2 ani, in loc de un an, asa cum este reglementat in momentul de fata:

"La articolul 50 din Legea nr.273 /2004 privind procedura adoptiei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 379 din 23 septembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Adoptatorul sau optional oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, din activitati salariale sau asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor si activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum 2 ani, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara."

Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei. Cuantumul indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.

In expunerea de motive a proiectului mentionat mai sus se poate vedea ca...citeste continuarea pe legislatiamuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Cei care adopta copii vor avea un concediu de acomodare de 2 ani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".