Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

CIM cu tim partial - stagiul de cotizare pentru concedii medicale si modalitatea de suportare a indemnizatiei

06 /Iun2023
CIM cu tim partial - stagiul de cotizare pentru concedii medicale si modalitatea de suportare a indemnizatiei
Tags: cim cu tim partialcim cu tim partial stagiu de cotizare

"O salariata este angajata cu functie de baza cu timp partial astfel: cu 4h/zi in ultimii 3 ani, pana in dec 2022, si cu 3h/zi incepand cu ian 2023. In 16 .03.2023 primeste concediu medical astfel: 16.03-24.03( internare in spital ), 25.03-31.03 concediu medical la externare.

Cod diagnostic 01-bola obisnuita, subacut. Nu are alte contracte de munca la alti angajatori. Cum se calculeaza stagiul de cotizare. Daca el nu este indeplinit, cum se calculeaza corect concediul medical care va influenta salariul si contributiile? Mai sunt in momentul de fata valabile reglementarile conform carora plateste angajatorul primele 5 zile din concediul medical initial? Daca angajatorul hotaraste sa nu ceara recuperarea sumelor de la CASS, exista totusi obligativitatea inregistrarii si declararii concediilor medicale in d112?"

Raspunsul specialistilor: 

Stagiul de cotizare se stabileste pe zile, nu pe ore.

Conform at. 6 alin. (1) din Norma din 2018 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediului de incapacitate temporara de munca este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Impozitarea contractelor de munca part-time - Paguboasa pentru firma dvs.?


Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii - Legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite, exceptii, detalii AICI >>>

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Salariata beneficiaza de concediu medical in luna martie 2023. Astfel, ea indeplineste conditia stagiului de cotizare in perioada septembrie – februarie daca a lucrat aceste 6 luni integral chiar daca 4 luni a lucrat cu 4 ore/zi si 2 luni cu 3 ore/zi.

1 zi in care salariata a lucrat se considera 1 zi de stagiu. Nu are relevanta cate ore a lucrat in ziua respectiva.  1 ora sau 8 ore, nu conteaza.
Daca nu a lucrat integral 6 luni anterior lunii martie, se totalizeaza numarul de zile lucratoare (nu lucrate ci lucratoare)  din perioada septembrie – februarie Salariata indeplineste conditia stagiului de cotizare daca in ultimele 12 luni anterioare lunii in care beneficiaza de concediu medical a realizat un un numar de zile de stagiu de cotizare cel putin egal cu numarul zilelor lucratoare din ultimele 6 luni.

Astfel, exista doua situatii posibile cu privire stagiul de cotizare:

1. Exista 6 luni integrale de stagiu de cotizare. In acest caz conditia de stagiu de asigurare este realizata daca se constata ca exista 6 luni integrale de stagiu de asigurare (lunile 1-6).

2. Nu exista 6 luni integrale de stagiu de cotizare (acesta inteleg ca nu este cazul situatiei expuse). Astfel, in cazul in care nu au fost realizate venituri in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.
In consecinta, conditia stagiului de cotizare este indeplinita conform pct. 1 daca salariata a lucrat toate zilele lucratoare din perioada septembrie – februarie indiferent de numarul orelor lucrate.

De asemenea, cand stabiliti baza de calcul al indemnizatiei, veti lua in considerare zilele lucrate indiferent de numarul de ore.
Reglementarea conform careia angajatorul suporta indemnizatia medicala pentru primele 5 zile din concediu medical este inca in vigoare, art. 12 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

Art. 12

Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:

A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020;

B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:

a) ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;

Indemnizatiile medicale se declara in formularul 112 si in situatia in care angajatorul nu solicita recuperarea acestora intrucat reprezinta venituri din salarii conform art. 76 alin. (1) din Codul fiscal.


Un raspuns oferit in iunie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "CIM cu tim partial - stagiul de cotizare pentru concedii medicale si modalitatea de suportare a indemnizatiei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".