Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Comisia de cercetare disciplinara. In ce conditii poate fi sesizata

02 /Mai2017
Tags: comisie de cercetare disciplinara

Codul muncii stabileste, in cuprinsul art. 247-252, regulile de baza pentru aplicarea sanctiunilor disciplinare. Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.

Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro:"Suntem un ONG, si avem o intrebare referitoare la comisia de cercetare disciplinara prealabila. Mai exact daca cel care a intocmit referatul cu privire la anumite fapte ce ar putea constitui abateri disciplinare poate si Presedinte Comisie de cercetare disciplinara prealabile."


Din Codul muncii rezulta ca pentru a realiza cercetarea disciplinara angajatorul trebuie sa numeasca o persoana  responsabila cu acest lucru, care sa intocmeasca toate procedurile administrative prevazute de lege obligatoriu a fi realizate anterior aplicarii sanctiunii.

In vederea efectuarii cercetarii disciplinare prealabile angajatorul numeste o persoana sau o comisie de cercetare disciplinara.

ATENTIE! Acest atribut apartine exclusiv angajatorului, acesta avand dreptul de a numi/desemna dintre salariatii sai anumite persoane carora sa le revina acese atributii.

Cel care aplica salariatului sanctiunea disciplinara este angajatorul, comisia de cercetare/persoana imputernicita neputand avea aceasta prerogativa.

Legislatia muncii nu cuprinde reglementari referitoare la persoanele care pot sesiza angajatorului anumite fapte ce pot face obiectul comisiei de disciplina, apreciem ca aceasta sesizare poate fi intocmita chiar de Presedintele unei astfel de comisii.


Sursa: PortalCodulMuncii

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Comisia de cercetare disciplinara. In ce conditii poate fi sesizata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".