Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Concediul paternal - extins la 10 zile si se va acorda la nasterea fiecarui copil

29 /Aug2022
Concediul paternal - extins la 10 zile si se va acorda la nasterea fiecarui copil
Tags: concediu paternal extinsconcediu paternal 10 zilenoi categorii concediu paternal

Cei care urmeaza sa fie parinti in curand au motive de bucurie, in contextul in care Guvernul modifica Legea concediului paternal nr. 210/1999, printr-o ordonanta de urgenta care transpune in legislatia nationala Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor.

Concret, ne referim la faptul ca actul normativ prevede acordarea concediului paternal si a indemnizatiei aferente tuturor tatilor care au calitatea de lucrator,  cu un contract de munca sau un raport de serviciu  incheiat conform legii, si elimina vechile prevederi care faceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.

Mai mult, se asimileaza lucratorilor si persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale (cooperatii), cu contract de mandate, cu contract de management incheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfasoara activitati ca urmare a unei functii de demnitate publica si persoanele cu contracte de management si de administrare incheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, documentul adoptat de Guvern extinde si durata actuala a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucratoare, iar in cazul tatilor care au obtinut atestat de absolvire a cursului de puericultura aceasta se majoreaza cu inca 5 zile, pentru fiecare copil, si nu doar pentru primul nascut, ca pana acum. In cazul tatalui care satisface serviciul militar in termen, permisia se prelungeste de la 7 la 10 zile lucratoare.

Pe perioada concediului paternal, tatal beneficiaza de o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi sustinuta, ca si pana acum, din fondul de salarii al  angajatorului.

Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementari privind obligatia angajatorului de a aproba concediul paternal...citeste mai multe pe legislatiamuncii >>>

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Concediul paternal - extins la 10 zile si se va acorda la nasterea fiecarui copil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".