Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Contracte de munca si condica de prezenta, in format electronic!

06 /Oct2017
Tags: contract de munca format digitalcondica de prezenta 2017condica de prezenta format electronic

Odata cu modificarea Codului Muncii, care prevede ca de la 1 august 2017 angajatorii trebuie sa tina un raport zilnic al activitatii angajatilor, nu putini dintre manageri s-au plans de dificultatea acestor proceduri, in contextul in care acestea nu sunt digitalizate.

Asa se face ca angajatorii trebuie sa aiba evidenta orelor lucrate zilnic, de angajatii lor, conform modificarii art. 119 din Codul muncii.

Dupa cum era de asteptat, prevederea aduce dificultati in ceea ce priveste activitatea departamentelor de resurse umane. Managerii HR considera ca digitalizarea acestor procese ar fi mult mai utila, iar Inspectia Muncii sustine parerea specialistilor in domeniu.


"Avand in vedere ca ordonanta de modificare a codului muncii se afla in prezent in Parlament si se discuta amendamentele, Inspectia Muncii este deschisa si asteapta propuneri de imbunatatire a proiectului pe care sa le transmita mai departe. (...) Mai avem cam o luna de zile la dispozitie", informeaza Dantes Nicolae Bratu, seful Inspectiei Muncii.
 

Pastrarea unei copii a contractului individual de munca


Conform art. 16 alin. (4) din Codul muncii, angajatorii mai au o noua obligatie, aceea de a pastra, chiar la locul de munca, o copie a contractului de munca a angajatilor care presteaza activitatea in acel loc. Alt aspect care le da batai de cap angajatorilor, asa ca varianta contractelor in format electronic pare de departe cea mai buna varianta. Ramane de vazut ce decizie va lua Executivul, in acest sens.


Legislatia in ceea ce priveste drepturile angajatilor s-a inasprit, iar autoritatile doresc sa puna punct abuzurilor suferite de salariati.

    
Munca nedeclarata, o reala problema in Romania


Inspectia Muncii anunta ca munca nedeclarata continue sa creeze probleme in Romania, in contextul in care au fost depistate nenumarate cazuri. In primele 8 luni ale lui 2017 au fost realizate peste 50.000 de controale, numerosi angajatori fiind sanctionati in aceasta perioada.

Au fost depistati mai bine de 21.300 de romani care desfasurau munca nedeclarata, dintre acestia 4.100 fiind fara forme legale de angajare iar 17.600 de cetateni ale caror contracte nu au fost transmise sau au fost transmise fara respectarea legislatiei in vigoare. In acest context, au fost sanctionate circa 10.500, iar amenzile s-au situat la peste 33.4 milioane de lei...citeste mai multe despre munca nedeclarata aici >>>

 

 

Autor:

Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Contracte de munca si condica de prezenta, in format electronic!":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".