Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Deducerea personala. Persoana cu varsta pana la 26 ani inscrisa intr-o forma de invatamant

21 /Mar2023
Deducerea personala. Persoana cu varsta pana la 26 ani inscrisa intr-o forma de invatamant
Tags: deducere personala 2023persoane intretinere pana in 26 de aniart.77 codul fiscal

"Un salariat care are in intretinere o persoana cu varsta pana la 26 ani si care este inscrisa intr-o forma de invatamant beneficiaza de deducerea de baza?"

Raspunsul specialistilor: 

Conform art. 77 din Codul fiscal:

Deducere personala

(1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a), alin. (2) si (21) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

(2) Deducerea personala cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara si se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat.

(3) Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.

(4) Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de pana la nivelul prevazut la alin. (3) inclusiv, deducerile personale de baza se stabilesc potrivit urmatorului tabel (…).

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste nivelul prevazut la alin. (3) nu se acorda deducerea personala de baza.

(5) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6) In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/carora se afla acestia.
(7) Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti.

Astfel, salariatul care are in intretinere o persoana cu varsta pana la 26 ani si care este inscrisa intr-o forma de invatamant beneficiaza de deducerea personala de baza conform art. 77 alin. (5) si (6) din Codul fiscal.

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti >>> 

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Deducerea personala. Persoana cu varsta pana la 26 ani inscrisa intr-o forma de invatamant":
Rating:

Nota: 4.95 din 5 din 11 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".