Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Durata pauzei de masa, in cazul celor care lucreaza 12 ore pe zi

20 /Dec2022
Durata pauzei de masa, in cazul celor care lucreaza 12 ore pe zi
Tags: durata pauza de masapauza de masa program 12 ore pe zicodul muncii art 134

Referitor la durata zilnica a timpului de munca si a pauzei de masa, in cadrul unui magazin se lucreaza 12 ore pe zi si 24 de ore liber. In cadrul contractului colectiv de munca ramura comert nu sunt prevederi referitoare la timpul pentru pauza de masa.

1. La programul de lucru intre orele 10:00 si 22:00, care este durata corecta de acordare a pauzei de masa?

2. Daca se acorda o durata de 30 de minute, rezulta ca durata timpului de munca este de 11 ore jumatate? La calcularea orelor suplimentare se ia in considerare aceasta durata de 11 ore si 30 de minute sau 12 ore?

3. Se poate acorda o pauza de masa mai mare de 30 de minute, dar o pauza de 15 minute?

Raspunsurile specialistilor:

Pauza de masa este reglementata de Codul muncii in cazurile in care durata zilnica a timpului de lucru este mai mare de 6 ore pe zi. Astfel, art. 134 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca, in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, daca durata zilnica a timpului de lucru este mai mare de 6 ore, cum este si cazul situatiei expuse, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor pauza de masa. Legiuitorul a prevazut o durata minima a pauzei de masa numai in cazul minorilor, stabilind la art. 134 alin. (2) ca tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. Asadar, durata pauzei de masa in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani nu poate fi mai mica de 30 de minute daca durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate. In cazul celorlalti salariati, durata pauzei de masa se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern fara a exista o limita minima sau maxima legala, legiuitorul lasand deplina libertate partilor in stabilirea duratei.

Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!

De aceea va oferim aceasta lucrare – Totul despre pontaj si programul de lucru – realizata pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme, detalii aici >>>

Conform art. 134 alin. (3) din Codul muncii, pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.

Astfel, pauza de masa va fi inclusa in durata timpului de lucru numai daca prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern s-a stabilit astfel.


De exemplu, daca programul zilnic de lucru este stabilit in intervalul 9:00-21:00 cu o pauza de masa de 30 minute, exista doua situatii posibile:

    1. prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern s-a stabilit ca pauza de masa este inclusa in programul de lucru. In acest caz, durata zilnica a timpului de lucru este de 12 ore;

    2. prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern nu s-a stabilit ca pauza de masa este inclusa in programul de lucru. In acest caz, durata zilnica a timpului de lucru este de 11 ore si 30 minute.

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Durata pauzei de masa, in cazul celor care lucreaza 12 ore pe zi":
Rating:

Nota: 4.37 din 5 din 83 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".