Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Exista obligatii ale angajatorului fata de salariatii care fac dovada vaccinarii impotriva COVID-19?

16 /Iun2021
Exista obligatii ale angajatorului fata de salariatii care fac dovada vaccinarii impotriva COVID-19?
Tags: vaccin covid 19hg nr. 550/2021vaccin angajati

Pentru angajatii care fac dovada vaccinarii impotriva COVID-19 exista anumite obligatii din partea angajatorului? Ce prevederi exista in acest moment?

Raspunsul specialistului:


 

Nu am identificat reglementarea unor obligatii legale ale angajatorului fata de angajatii care fac dovada vaccinarii impotriva COVID-19.

Daca va referiti la conditiile in care se desfasoara activitatea la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 precizam ca prin HG nr. 531 din 10 mai 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 13 mai 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile aduse prin HG nr. 550/2021, a fost prelungita starea de alerta pe intreg teritoriul tarii.

In art. 1 din Anexa 2 la aceasta hotarare de Guvern se prevede ca in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se poate institui obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.



Ordinul comun al MS si MAI, la care face referire reglementarea prezentata mai sus este Ordinul nr. 874/81/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ultimele modificari ale Ordinului nr. 874/81/2020 au avut loc in data de 14.05.2021, prin Ordinul nr. 699/67/2021 si in data de 15.05.2021 prin Ordinul nr. 700/68/2021, iar la art. 1 se prevede ca incepand cu data de 15.05.2021 se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, mijloacele de transport in comun, la locul de munca, spatii comerciale, precum si in spatii publice deschise, cum ar fi, fara a se limita la acestea, piete, targuri, balciuri, talciocuri, spatiile comerciale, statii pentru transportul in comun, precum si in alte zone cu potential de aglomerare stabilite prin hotarare a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.

Din textele legale prezentate, observam ca se mentine obligativitatea purtarii mastii la locul de munca.

Tot in acest ordin, in Anexa, sunt prevazute Instructiuni generale privind masurile de igiena, pe care trebuie sa le analizati impreuna cu medicul de medicina muncii ale carui servicii de specialitate le aveti contractate, pentru a stabili daca va incadrati in exceptiile prevazute in acest document.

Aceste Instructiuni generale privind masurile de igiena trebuie aplicate de toti angajatorii.

Prin urmare, in ceea ce priveste purtarea mastii la locul de munca, evaluarea riscurilor privind sanatatea angajatilor, incadrarea sau nu in exceptii sunt de competenta medicului de medicina muncii, pe care trebuie sa il consultati cu privire la aceste aspecte si care poate emite o opinie de specialitate.

Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 

 

de Ionut Petre


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Exista obligatii ale angajatorului fata de salariatii care fac dovada vaccinarii impotriva COVID-19?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 9 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariu



Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".