Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Guvernul a stabilit redefinirea si extinderea sectoarelor de negociere colectiva

06 /Mar2023
Guvernul a stabilit redefinirea si extinderea sectoarelor de negociere colectiva
Tags: negociere colectiva legea nr.367/2022extinderea sectoarelor de negociere colectiva

Va informam ca, la inceputul lunii martie Guvernul a aprobat o Hotarare prin care redefineste sectoarele de negociere colectiva, pe care le extinde de la 30, in prezent, la 58, aceasta masura avand rolul de a flexibiliza si de a incuraja negocierile colective la nivel de sector de activitate intre partenerii sociali, pe baza interesului comun si prin acordul de vointa al partilor.

Decizia luata de Executiv urmareste imbunatatirea cadrului legislativ al dialogului social, in vederea cresterii numarului de contracte colective munca si a protejarii resurselor, dar si a lucratorilor, informeaza Ministerul Muncii.

Elaborarea actului normativ a urmarit respectarea unor principii, din care amintim:

  • sectoarele de activitate trebuie sa fie distincte din punct de vedere al domeniului de activitate si omogene din punct de vedere al structurii lor;
  • criteriul de baza pentru definirea sectoarelor este Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala – Cod CAEN din patru cifre;
  • negocierile colective sunt libere si voluntare, inclusiv in privinta stabilirii nivelurilor sectoriale la care partenerii sociali doresc sa negocieze un contract colectiv de munca;
  • posibilitatea federatiei sindicale sau patronale de a deveni reprezentativa in mai multe sectoare de activitate, ceea ce confera dreptul de a negocia mai multe contracte colective de munca la nivelul diferitelor sectoare de activitate, daca sunt indeplinite conditiile de reprezentativitate pentru fiecare sector de activitate in parte.

Revizuirea sectoarelor de negociere colectiva este prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta - Jalonul 449  (Componenta 14. Buna guvernanta -  Reforma I4. Cresterea capacitatii organizatiilor societatii civile de stimulare a cetateniei active, de implicare profesionista in planificarea si implementarea politicilor publice privind drepturile sociale), ca baza pentru contractul colectiv la nivel de sector de activitate, dar si in noua Lege a dialogului social, adoptata anul trecut, in luna decembrie (Legea nr. 367/2022).

de Cristina Savu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Guvernul a stabilit redefinirea si extinderea sectoarelor de negociere colectiva":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".