Instrumente de lucru nr. 1 pentru specialistii de HR

Modificare loc de munca prin desfiintare punct de lucru

06 /Oct2021
Modificare loc de munca prin desfiintare punct de lucru
Tags: desfiintare loc de muncadesfiintare punct de lucruact aditional modificare punct lucru

„In cazul desfiintarii unui punct de lucru si infiintarea altuia la alta adresa este necesara intocmirea unui act aditional la contractul de munca pentru angajatii care aveau trecuta adresa punctului de lucru desfiintat in contract?”

 

Raspunsul specialistului:


Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. (1) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.


Totodata, alin. (3) din acelasi articol prevede ca modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:


a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Asadar, modificarea locului de munca se face cu acordul salariatului, prin act aditional la contractul individual de munca.

Prin urmare, angajatorul nu poate modifica in mod unilateral locul de munca al salariatului de la un punct de lucru la altul decat temporar prin delegare iar definitiv prin incheierea cu salariatul a unui act aditional la contractul individual de munca.

Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (5) din Codul muncii, republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.

In speta, data aparitiei modificarii este data acordului de vointa al celor doua parti in privinta modificarii locului de munca din contractul individual de munca.

In concluzie, conform art. 17 alin. (5) coroborat cu art. 17 alin. (3) si art. 41 din Codul muncii, modificarea elementelor contractului individual de munca se poate realiza doar cu acordul salariatului.

Prin urmare, locul muncii se modifica prin act aditional la contractul individual de munca intrucat este necesar acordul salariatului.

Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>

 


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Votati articolul "Modificare loc de munca prin desfiintare punct de lucru":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Comentarii 0 comentarii
Click aici si adauga propriul comentariuNoutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".
© copyright 2012 - 2024 Resurse-Umane.ro . Toate drepturile rezervate.
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -

Atentie la procesul de angajare!

Evitati cele mai frecvente greseli.

Descarcati gratuit Raportul Special

Completati adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz -".